La patronal catalana Pimec alerta que la viabilitat de les petites i mitjanes empreses estan en perill immediat si no s'aporten solucions més contundents al problema actual de la crisi energètica i totes les derivades que, la guerra d'Ucraïna, però també la pandèmia per la covid, continuen generant. Així doncs, segons un darrer estudi de la patronal elaborat a través d'un sistema d'enquesta als seus associats, constaten que el 50% de les pimes de Catalunya estan en risc.

El seu president, Antoni Cañete posa en valor aquesta advertència: "No és una dada menor i quan hem fet aquesta enquesta, el 25% de les pimes de Catalunya que tenen una projecció de 480.000 llocs de treball, és a dir, d'ocupació, ens diuen que en la situació actual ja no són viables".

Aplicar els Next Generation

Més enllà de l'anunci, Pimec també és propositiva i reclama que hi hagi una dedicació prioritària dels fons Next Generation a aquesta transició energètica. “Demanem la intervenció urgent del mercat energètic i aquesta actuació ha de ser durant els propers tres mesos", intensa i efectiva. I han afegit: "Hem de fer que aquestes tecnologies estiguin al mercat en 60 € /megawatt que són el cost que dona beneficis en aquestes energies i són els costos que podríem permetre comercialitzar i no fer competència en l'àmbit d'Europa".

 

Així doncs, la situació actual ja fa temps que comença a donar problemes i la patronal considera que cal prendre decisions en forma d'intervenció "urgent" del mercat energètic. L'estudi de la patronal també constata que un 30% d'empreses han reduït o aturat la producció durant els últims mesos derivat de l'increment del preu del gas. Però hi ha més dades de les conseqüències negatives actuals: l'estudi detalla que des del febrer, quan el president rus Vladimir Putin va declarar la guerra, les empreses "veuen compromesa" la seva activitat per l'encariment dels costos.

La patronal catalana vol liderar una resposta de l'empresariat privat i ser una de les veus directes que traslladi a la Comissió Europea la situació per fer-la extensiva a una problemàtica global: "Igual que vam ser la primera institució europea demanant a la UE que sortís del pull elèctric el gas, ara reclamem que davant l'ajustament dels costos energètics per no produir, es tingui en compte un possible allau d'invasió de productes que ens faci tancar les nostres empreses".

Per la seva banda, Joan Vila, president de la Comissió d’Energia de PIMEC ha destacat que "cal que la UE actuï de forma urgent fent retornar la racionalitat als mercats energètics, traient-los de l’especulació en la qual s’han situat”. Pimec assegura que a Catalunya avui es genera només el 2,6% de l’energia primària amb fonts renovables. El Pacte per la Indústria, presentat recentment fins el 2025, obliga a arribar a una generació renovable de 10.000 MW el 2030”. I Moisès Bonal, responsable d'estudis i polítiques sectorials de Pimec conclou: "Per a una quarta part de les empreses, el pes de la despesa energètica sobre els ingressos actualment és del 15% o més, mentre que al 2021 era del 5,8%. Per tant, es triplica".