Amb la investidura encarrilada, l’aplicació de l’article 155 s’ha d’aixecar. Així ho ha exigit aquest dilluns el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, durant el segon debat d’investidura de Quim Torra, que serà investit per majoria simple. En aquest sentit, s’ha dirigit directament a Mariano Rajoy, Albert Rivera i Pedro Sánchez, per reclamar-los que tinguin el mateix “coratge” amb el qual van aprovar-lo al Senat el 27 d’octubre per “complir la paraula donada”.                                              

“Quin dia aixecaran el 155?”, ha preguntat Pujol als tres dirigents polítics espanyols, que ha descrit com als “tres tenors”. Els ha exigit “dia i hora” per a l’aixecament de la suspensió de l’autogovern, i li ha demanat a l’Estat que no faci “trampes”. “Si van ser valents per imposar aquella norma, siguin valents ara per complir la paraula donada”, ha insistit.

Tot i que no és la “passa definitiva”, el diputat de JxCat ha considerat la investidura de Torra un pas endavant. “Posarem el punt final a set mesos de Govern manllevat per l’Estat, de vergonya democràtica”, ha sostingut. I ha reivindicat l’avançament cap a la República davant la “miopia” del Govern espanyol: “Si les urnes ens han avalat, per què hem de defensar el contrari?”.

“Avui votem una peça bàsica de la solució”, ha defensat Pujol, que ha denunciat l’Estat “colla” Catalunya a través de diversos fronts, especialment pel que fa als recursos i inversions. “Com expliquem que el Corredor Mediterrani es troba a 400 quilòmetres del Mediterrani? Apostem per la trampa del FLA? Ens creiem les inversions milionàries de la Moncloa que mai no es concreten?”, ha preguntat dirigint-se als dirigents unionistes.