Serà difícil que el cicle electoral en què ens trobem immersos i que acabarà el pròxim 26 de maig amb les generals i europees no passi factura a la relació entre els socis del Govern. La competència a les urnes entre Junts per Catalunya i ERC està airejant les desavinences. Els de Carles Puigdemont han accentuat la pluja de retrets, amb dures acusacions al partit d'Oriol Junqueras al qual recriminen que no hagin volgut compartir una llista única i laxitud a l'hora de posar condicions a la investidura de Pedro Sánchez. 

Com ja va passar el 21-D, les enquestes situen JxCat molt lluny d'ERC. La candidatura que encapçala Jordi Sànchez des de la presó sembla tenir clar que la clau per revertir la situació té nom propi: Carles Puigdemont. Malgrat que no es presenta a les eleccions al Congrés, JxCat vol que quedi clar que votar per ells al Congrés vol dir fer fort el president, davant els atacs.

Després que s'hagi filtrat l'informe del president del Parlament Europeu que qüestiona que Puigdemont obtingui la immunitat si és escollit eurodiputat, Quim Torra li ha replicat amb contundència des d'un míting a Mataró. "El president Puigdemont representa el lideratge de l’independentisme a tot el món, per això el volen apartar, per això l’editorial d'El País i per això arriben a mobilitzar el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que ha tingut la barra de dir que Puigdemont no tindrà immunitat", ha denunciat. I s'hi ha dirigit directament retraient-li que "vostè no té res a dir, ho dirà Estrasburg, una mica de respecte!". La número tres de la llista, Míriam Nogueras ho ha resumit amb una frase: "El volen apartar, volen eliminar Puigdemont, per això us demano que el 28-A, omplim les urnes de Carles Puigdemont i fem gran el que volen empetitir". 

 

L'altre argument de força per convèncer els electors que d'aquí a dos diumenges escullin la papereta de JxCat en comptes de la d'ERC és presetnar-se com els qui treballen amb convicció per la unitat independentista, en contra dels seus socis que "prefereixen prioritzar el partit". Des de la presó de Soto del Real, Jordi Sànchez ha insistit en una carta que "cal anar units i determinats a dialogar". L'expresident de l'ANC ha explicat que "l'única possibilitat d’assolir un acord estable és parlant clar, jugant net i tenint voluntat de diàleg" i ha avisat que "anem a Madrid a aturar els peus als qui van fer possible el 155".