Ara fa un any que l'esquerda entre JxCat i Esquerra s'eixamplava, quan el president del Parlament, Roger Torrent, suspenia —sense avís previ— la sessió per investir el president Puigdemont. I d'aquella pols venen aquests fangs. Aquella decisió marcaria un abans i un després en les relacions entre els socis de Govern. I encara cou. Avui Junts per Catalunya s'encarrega de recordar-ho amb un vídeo publicat a les xarxes socials, tan eloqüent com contundent. 

"Avui fa un any que s'hauria d'haver celebrat el ple per restituir el president legítim de Catalunya". El vídeo arrenca amb aquestes paraules d'Albert Batet, referint-se a aquell polèmic 30 de gener de 2018. El Tribunal Constitucional havia emès una resolució ordenant la suspensió del ple si el candidat no hi era present físicament. És a dir, prohibia una investidura telemàtica o per delegació. Tot com a resposta a un recurs que havia presentat el govern Rajoy.  

A Batet el segueixen diversos dirigents i diputats de JxCat que pronuncien un reguitzell de frases lapidàries, com ara que investir Puigdemont "ho havia decidit la ciutadania a les urnes i ho havia acordat majoria parlamentària independentista". Per tant, donant a entendre que cancel·lar el ple va ser una traïció als electors. 

Al llarg d'un minut i quaranta-tres segons, els missatges evolucionen fins a arribar a una conclusió. Que les ingerències i la repressió per part de l'Estat hagin continuat malgrat els intents de diàleg durant tot aquest últim any "evidencia que la decisió correcta era i és investir Puigdemont". I acaba amb un avís, que el compromís per restituir "el president de l'1-O" continua vigent. Per això insta totes les forces de la majoria independentista a treballar per fer-ho possible.