El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha presentat aquest dimecres la candidatura de Junts per Catalunya per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. En una conferència de premsa des de Brussel·les al costat de Toni Comín, Clara Ponsatí, Erika Casajoana i Gorka Knörr, companys de candidatura, el president ha assegurat que volen anar al Parlament Europeu a "dir allò que alguns no volen sentir".

Alhora, Puigdemont ha denunciat que hi ha gent dins les mateixes institucions comunitàries que ha mirat cap a un altre costat davant la crisi catalana i ha intentat "situar-la en un terreny domèstic" i com un afer plenament espanyol. En relació a aquest fet, Puigdemont ha assegurat que aniran a l'Europarlament amb la consigna de "Junts per Catalunya i lliures per Europa", ja que és gràcies a formar part de la Unió que tots els exiliats gaudeixen de llibertat d'expressió i de moviment, llibertats, que, alhora, ha ofert als presos polítics, que actualment afronten el judici al procés.

De cara a demanar el vot de la gent, Puigdemont ha assegurat que la candidatura de JxCat ofereix unitat, transversalitat, experiència, alhora que renovació política i "no desenganxar el projecte de Catalunya del projecte d'Europa", reclamant un cop més una llista unitària de l'independentisme de cara les eleccions. En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que Europa és casa seva i que si poden aspirar a "representar efectivament" el poble de Catalunya és gràcies al marc de llibertat que s'ha construït a la Unió Europea.

Per la seva part, el conseller a l'exili Toni Comín, número dos de la candidatura, ha comentat que durant aquest últim any que ha hagut d'estar exiliat, el Govern "ha fet de la unitat una divisa" i que el fet que Puigdemont pugui expressar-se lliurement com el cap de l'Executiu a l'exili dona més força al projecte independentista català. Alhora, ha assegurat que anar junts als comicis europeus els permetrà fer molta més feina per Catalunya.

Durant la presentació, també han intervingut la consellera Clara Ponsatí, Erika Casajoana i Gorka Knörr, qui ja va ser eurodiputat a principis de segle. Ponsatí ha argumentat que aquesta nova candidatura serà una nova eina per seguir lluitant pel projecte independentista i per donar "més esperances i victòries al poble de Catalunya".

Erika Casajoana ha dit que s'ha unit a la candidatura de Puigdemont perquè vol veure els presos polítics en llibertat, igual que tots els acusats i represaliats arran del procés, assegurant que una candidatura unitària a les europees és el que més acostarà Catalunya a aquesta llibertat. Per la seva part, Knörr ha assegurat que és una responsabilitat tornar a lluitar per ser eurodiputat i que ho torna a fer al costat d'aquells que són "perseguits per la justícia espanyola".