La voluntat del PDeCAT de comparèixer a les eleccions municipals amb les sigles JxCat ha provocat malestar dins del grup que lidera Carles Puigdemont, que considera que la formació demòcrata intenta apropiar-se de la marca per aprofitar l'empenta aconseguida el 21-D.

La coordinadora general dels demòcrates, Marta Pascal, ja va anunciar en el darrer consell nacional del PDeCAT la pretensió de quedar-se les sigles per a les properes municipals i aquest divendres la convenció municipalista del partit ha donat el vistiplau a la proposta. De fet, la marca JxCat és propietat de la formació demòcrata, que la va registrar al Ministeri de l'Interior.

L'estratègia demòcrata inquieta profundament el grup de JxCat, que des que es va posar en marxa per a les eleccions del 21-D ha fet bandera dels seu caràcter transversal i de la presència d'independents en les seves llistes sense cap vinculació amb el PDeCAT o, fins i tot, provinents d'altres formacions.

Ha estat el vicepresident primer del Parlament i un dels noms de més pes a JxCat, Josep Costa, qui s'ha encarregat de mostrar públicament el malestar a través d'una piulada a Twitter. "No és el mateix ser JxCat que dir-se JxCat", ha advertit.

La piulada ha corregut a través del grup parlamentari i bona part dels membres independents l'han repiulada, o bé han opinat també al respecte com el diputat Pep Riera.

Entre les veus crítiques que s'han aixecat contra el moviment del PDeCAT hi ha també un dels ideòlegs de JxCat, el politòleg Agustí Colomines, que ha titllat el moviment d'"enganyifa".

Però hi ha hagut també membres del PDeCAT que han sortit a pronunciar-se sobre aquest moviment del partit. Entre d'altres, el secretari general de Territori i Sostenibilitat, que va ser candidat a l'alcaldia de Badalona, Ferran Falcó, que ha mostrat la convicció que Puigdemont "sabrà evitar que un projecte concebut per ser gran es converteixi en un fracàs essencialista".