Incògnita resolta. Malgrat les turbulències internes, el PDeCAT ha decidit que es presentarà a les eleccions generals del pròxim 28 d'abril sota les sigles de JxCAT. El partit ha reunit aquest dilluns al matí la seva executiva nacional, que ha confirmat, primer, la voluntat de presentar-s'hi i després, que la millor fórmula per fer-ho és reeditar l'experiència de JxCat.

El 21 de desembre, a les eleccions al Parlament, la candidatura encapçalada per Puigdemont va trencar esquemes i sondejos i va superar ERC, en contra de tots els pronòstics. Constatat l'enèsim cop de porta d'Esquerra a fer una llista conjunta independentista, el PDeCAT ha resolt que "la millor solució és presentar-nos a les tres eleccions -municipals, europees i generals- amb l'esperit i la fórmula de JxCat". Així ho ha confirmat el president de la formació, David Bonvehí. 

Al llarg dels propers dies es concretarà el calendari i el format de les primàries per escollir qui serà el cap de llista. Bonvehí, que ha deixat clar que de cap manera en formarà part perquè vol dedicar-se exclusivament al partit, ha refermat que "el PDeCAT no serà un problema". 

Per aconseguir fer un bon paper i obtenir uns resultats satisfactoris el 28-A, caldrà que les diferents famílies post-convergents treballin per llimar les tibantors, que s'arrosseguen de fa mesos. Al si del PDeCAT, diversos associats i dirigents recelen de l'allau d'independents que poden desembocar a la llista de JxCAT, com ha passat al Parlament. 

Una opció que pren força és que algun dels presos polítics puguin acabar entrant a la llista. Bonvehí ha confirmat que un cop passin les declaracions al Tribunal Suprem, es traslladarà a Soto del Real per reunir-se amb Turull, Rull i Sànchez, i explorar aquesta possibilitat. 

Un altre del noms que des de JxCAT fan sonar fa dies per encapçalar la candidatura és el d'Eduard Pujol, actual portaveu del grup al Parlament. L'última vegada que van presentar-se al Congrés van fer-ho encara com a CDC. El cap de files va ser Francesc Homs, que va acabar inhabilitat pel Suprem, pel 9-N.