Els líders de JxCat i la direcció del PDeCAT s'han reunit aquest divendres al matí al Parlament i han vist conjuntament la compareixença del president Pedro Sánchez on ha convocat eleccions espanyoles el 28 d'abril. Una imatge d'unitat d'aquest espai electoral en la que hi han participat els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra a més de la consellera Elsa Artadi i el president i vicepresidenta del PDeCAT, David Bonvehí i Míriam Nogueras.

Tot i això, aquesta unitat no s'ha traduït després en cap concreció sobre com es presentaran en aquesta nova convocatòria electoral. En acabar la reunió, representants de JxCat i del PDeCAT han fet declaracions a la premsa, per separat, on han assegurat que tenen intenció de presentar-se a les eleccions però no han acabat de concretar com ho faran.

Primer ha comparegut el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, que ha assegurat que "l'espai de JxCat" serà en aquests comicis per ser la "muralla republicana i democràtica, davant la temptació de l'Estat amb la cultura de l'a por ellos". Pujol també ha carregat contra Sánchez en assegurar que "ha malbaratat la confiança de la moció de censura" i que la la incapacitat de resoldre el conflicte català, segons ell, l'ha dut a la "inestabilitat" i a perdre el "sentit d'estat".

Escassos minuts després ha parlat per part del PDeCAT, David Bonvehí, que també ha assegurat que el seu partit iniciarà ben aviat "els tràmits per analitzar quina és la millor fórmula electoral" però que ho farà amb el "màxim esperit d'unitat". Preguntat per l'expressió feta servir per Pujol de la "muralla democràtica", Bonvehí ha afirmat que s'hi senten "còmodes" perquè el seu partit vol defensar "els interessos dels catalans" i que actualment passen per la "democràcia".

Les eleccions espanyoles anticipades arriben just en mig d'un procés de recomposició de l'espai electoral, amb el sorgiment de la Crida Nacional per la República i l'incògnita de si es podria presentar a les eleccions del 28-A, i també amb forts dubtes sobre quin ha de ser el paper del PDeCAT.