L’espai electoral que ocupa JxCat, el PDeCAT i La Crida intenta construir un “acord global” per concórrer a les eleccions generals, municipals i europees, en les quals els presos tinguin un paper protagonista.

Després que Quim Forn hagi acceptar la proposta d’encapçalar la llista de les eleccions a Barcelona i Jordi Turull s’hagi postulat per encapçalar la de les europees, des d’aquest segment de l'independentisme s’intenta articular una candidatura a les generals encapçalada també per un pres polític.

Fonts de l'entorn de Carles Puigdemont asseguren que “si es manté l’ordre de la candidatura de JxCat del 21-D" li tocaria encapçalar la llista de les generals a Jordi Sànchez, però afegeixen que el nom del candidat no serà problema si es planteja un altre dels presos.

El que sí està clar és que l'entesa ha de passar per un acord global que inclogui les diferents llistes que hauran de presentar-se als comicis convocats el 28-A i 26-M.

D’aquest acord global depèn, entre d’altres qüestions, que es confirmi Elsa Artadi com a número dos a l’Ajuntament de Barcelona.

Els entrebancs més destacats que haurà de superar aquesta entesa apunten de nou el PDeCAT i les reticències del sector més proper a Marta Pascal, l’excoordinadora del partit.

Pascal va abandonar la direcció demòcrata l'estiu de l'any passat, però manté la majoria dins de l’executiva que encapçala David Bonvehí.

L'excoordinadora, que va assumir un escó al Senat per representació del Parlament, vol consolidar, segons diferents fonts, la seva presència a Madrid. Des del PDeCAT es defensa, a més, la continuïtat del fins ara portaveu, Carles Campuzano, considerat membre del sector moderat del partit.

Tant JxCat com la Crida asseguren que estan negociant i accepten noms del PDeCAT, però no tots els noms. També en el cas de Barcelona són evidents les reticències des de JxCat amb Neus Munté, tot i que va ser la més votada en les primàries del PDeCat, però no amb el número dos escollit en les primàries del partit, Carles Agustí, que forma part del sector afí a Nogueras.