Junts per Catalunya es manté en el no a Pedro Sánchez fins que no hi hagi "un canvi real, no cosmètic". Així ho ha reiterat la seva portaveu a Madrid, Laura Borràs, després de passar aquest dimecres al migdia pel Palau de la Zarzuela. A més a més, ha recordat que la solució ha de comptar amb tots els actors, i no només amb ERC. Més enllà d'això, la dirigent de JxCat ha acudit a veure el Rei ben carregada. Li ha lliurat dos “regals” a Felip VI. El primer, l’informe d’Amnistia Internacional sobre la sentència del procés. La segona, l’últim baròmetre del CEO, que entre altres coses torna a fer patent la baixa popularitat de la monarquia a Catalunya o el suport a un referèndum d’autodeterminació.

“La posició no s’ha mogut un pam”, ha defensat Laura Borràs, preguntada sobre les negociacions per la investidura, en roda de premsa al Congrés. En aquest sentit, ha reiterat que el que planteja JxCat no són “condicions”, sinó “mínims democràtics”. És per això que ha instat el PSOE a moure’s: “Al PSOE li interessa investir Sánchez i a nosaltres una solució política”. En aquest marc, ha reivindicat la figura d’un relator internacional “que doni compte sobre els avenços” d’una eventual mesa de negociació entre governs.

El partit de Puigdemont “no està en disposició” de moure’s cap a una abstenció “a no ser que es produeixi una situació de canvi real, no cosmètic”, ha defensat Laura Borràs. En aquesta línia, ha subratllat que Pedro Sánchez ha d’estar “disposat a fer coses” per resoldre el conflicte polític a Catalunya. “Hem de saber per què serveix el nostre vots”, ha assegurat. Estaran "sempre disponibles" per a reunir-se amb el PSOE els cops que faci falta.

Sobre les negociacions entre els equips del PSOE i ERC, la portaveu de JxCat s’ha mostrat a l’expectativa dels resultats que puguin donar. Això sí, ha deixat clar que “qualsevol solució ha de comptar amb tots els actors polítics independentistes” a Catalunya. “No poden deixar al marge el principal partit independentista al Parlament i que ostenta la presidència de la Generalitat”, ha assenyalat. Si no hi ha posició compartida, adverteixen fonts de JxCat, "això afectarà al Govern".

Els senadors i la moció

Pel que fa a la cessió de senadors de JxCat a ERC perquè puguin formar grup propi, Borràs s’ha mostrat sorpresa per la “publicitat” que s’ha produït per part de dirigents republicans a les xarxes socials, quan això ja havia succeït en legislatures anteriors. Per altra banda, sobre la retirada de la moció sobre l’autodeterminació al Parlament, ha aclarit que va ser a petició d’ERC i que simplement ha estat ajornada i es veurà previsiblement en el proper ple del Parlament, ja el gener.