“No es nota el canvi”. D’aquesta manera ha reaccionat JxCat a la negativa del govern espanyol a l’ultimàtum del president Quim Torra, que va donar un mes per a negociar un referèndum d’autodeterminació. “El PP no governa a Madrid, però tanto monta, Mariano Rajoy com Pedro Sánchez”, ha ironitzat el portaveu el grup parlamentari, Albert Batet, durant el debat de política general aquest dimecres. "Aquesta és la realitat", ha etzibat. Ha advertit que "la paciència s'ha acabat".

En aquest sentit, Albert Batet ha lamentat que el president Torra “va fer una proposta basada en el diàleg”, però que, “en menys de dues hores, va sortir la portaveu del govern a dir que no”. La negativa li ha donat peu a comparar els socialistes amb el PP: “S’assembla tant el tripartit del 155 que el ministre Marlaska va anunciar que condecorava el senyor Millo”.

El portaveu de JxCat ha aprofitat l’ocasió per a interpel·lar directament el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a qui li ha preguntat “a què esperen” i “què proposen” per a resoldre el conflicte català. A l’inici de la intervenció també li ha recordat paraules seves durant la campanya electoral del 2012, quan defensava un referèndum d’autodeterminació per Catalunya.

En el torn de rèplica, també li ha retret que amb el 155 fos cessat el Govern per a "fer perdre els aforaments".

"Som majoria per fer-ho"

Davant les crítiques del carrer, Batet ha reivindicat que el seu compromís és el d’aplicar el mandat del referèndum de l’1 d’otubre. “La gent ens demana que no ens rendim, que resistim, que persistim”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha apuntat que, després d’aixecar el 155 i formular el pla de Govern, ara passa per “garantir els drets i deures dels diputats”, després que aquest dimarts el Parlament rebutgés la suspensió dels diputats presos i exiliats.

En aquesta línia, Batet ha defensat que l’independentisme “ja és majoria ara” per implementar la República “negada” per l’Estat espanyol. “Som majoria per fer-ho ara”, ha insistit.

El dirigent independentista també s’ha dirigit a Ciutadans, de qui ha denunciat que “van néixer per dividir els catalans” i ha advertit que “no ho aconseguiran”. I els ha etztibat: “Els únics que parlen del monotema són vostès. El xiringuito més gran que s’ha creat amb el procés són vostès. Gràcies al procés són 36 diputats en aquesta cambra”.

Finalment, Batet ha recordat que avui fa un any de l’aturada de país del 3-O, quan “vam demostrar unitat i dignitat”. Però també que fa un any del discurs del rei Felip VI, que “va dimitir de les seves funcions i es va posar al davant de l’a por ellos”.