JxCat ha presentat un escrit per demanar a la Mesa del Congrés que reconsideri la decisió de no atorgar-li grup parlamentari propi. La candidatura encapçalada per Jordi Sànchez va obtenir 7 diputats en les passades eleccions espanyoles del 28-A.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va argumentar la decisió assegurant que la formació no compleix els dos requisits possibles: arribar als 15 diputats o aconseguir el 15% de representació a totes demarcacions on es presenta. En canvi, en l'escrit, JxCat defensa que l'article 23.1 del reglament del Congrés "dona un marge ampli d'interpretació a la Mesa" sobre la constitució de grups parlamentaris. Una interpretació que, segons JxCat, sempre ha de ser "aquella que resulti més favorable al dret dels diputats a constituir grups parlamentaris".

 

Tot i no arribar al 15% dels vots a totes les demarcacions en què es va presentar, JxCat argumenta que ha obtingut un 16,4% de mitjana a les circumscripcions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. L'escrit de JxCat també demana que la Mesa reconsideri la decisió d'ampliar la suspensió de drets i deures dels diputats suspesos, en referència a Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, i que no els deixa participar en la constitució del grup.