L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha renunciat formalment al càrrec en el ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dimarts. Junyent ha cessat del càrrec d'acord al pacte de govern que van signar Junts per Manresa i ERC el 14 de juny de 2019 després de les eleccions municipals.

En aquells comicis, el republicà Marc Aloy va sortir guanyador de la cursa electoral per només deu vots de diferència. El pacte acordava que Junyent es mantindria al càrrec durant el primer any, i després Aloy recolliria el testimoni pels tres següents. En el discurs de renúncia, el batlle sortint ha dit que deixa l'alcaldia "satisfet" de la feina feta després de nou anys i s'ha compromès a mantenir-se "lleial" a la ciutat.

Valentí Junyent ha començat el seu discurs assenyalant el tancament d'una etapa que ha durat nou anys en la qual ha tingut "l'honor i el privilegi" de representar Manresa. El batlle manresà ha aprofitat les seves paraules de comiat per fer un reconeixement a l'"entesa" no només amb els seus companys de govern, sinó també amb els seus rivals polítics que, tot i estar a l'oposició, "han estat capaços d'acceptar les propostes i sumar per arribar a consensos".

Junyent ha fet un petit balanç de la seva etapa, i n'ha destacat moments bons, com els acords per desencallar els plets del Casino, aconseguir el finançament per l'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu o la signatura de la federació per crear la UVic-Universitat Central de Catalunya. Amb tot, però, també ha destacat altres moments més "complicats", com la gestió de la crisi econòmica que va entomar el 2011, i l'actual crisi sanitària, o també els casos de violació que han passat a la ciutat.

El batlle ha destacat que encara queda "molta feina per fer" i ha posat deures a Marc Aloy a mode de "repte" per a la ciutat. Valentí Junyent ha reivindicat la necessitat que Manresa trobi "l'encaix" en la nova estructura administrava de Catalunya "d'una vegada per totes", i que es faci efectiu el desplegament de les vegueries. Això, ha assenyalat, implicaria que finalment Manresa pogués esdevenir, per llei, "la capital de la Catalunya Central". "La ciutat està preparada i seria un acte de justícia", ha ressaltat.

El guanyador de les eleccions a Manresa el 26 de maig del 2019 per només deu vots de diferència va ser el republicà Marc Aloy. Això no passava a la capital del Bages des de la II República. Després, amb la transició, els governs convergents i socialistes s'havien anat succeint. La candidatura de Marc Aloy va donar a ERC l'anhelat 'sorpasso' i va aconseguir 8 dels 25 regidors del consistori, un més que en els comicis del 2015. D'aquesta manera, Esquerra empatava amb Junts per Manresa, que perdia un regidor.