JxCat i ERC governaran junts a l'Ajuntament de Girona. Les dues formacions han arribat a un acord perquè els quatre regidors republicans entrin a l'equip de govern, fins ara format pels nou de JxCat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha afirmat que amb aquest "pas endavant" d'ERC, Girona aconsegueix un govern "fort, ampli i estable" per afrontar els reptes plantejats, sobretot, per la crisi sanitària.

A més, també ha remarcat que és el primer govern de coalició independentista a la ciutat. Per això, tant Madrenas com el líder d'ERC, Quim Ayats, han apel·lat Guanyem Girona, el PSC i Cs a fer una "oposició responsable" per arribar a acords. Segons l'acord, Girona recupera la figura del vicealcalde, una responsabilitat que assumirà Ayats.

Tot i l'entrada d'ERC al Govern, aquest continuarà sent, però, un govern en minoria perquè amb tretze regidors es queden a un de la majoria. Tot i això, l'alcaldessa ha assegurat que la ciutat compta ara amb un govern "fort, ampli i estable" i també ha posat el focus que és una coalició històrica perquè és la primera formada per partits independentistes a la ciutat.

"Som davant un govern fort i representatiu, compartim l'objectiu d'assumir la governabilitat de la ciutat en un moment complex on la pandèmia de la covid-19 ha alterat el context de la ciutat, el país i el món sencer", recull l'acord de govern que explicita que el nou govern de coalició mantindrà i potenciarà aquelles polítiques que funcionen, revisarà les que no han donat els resultats esperats i impulsarà noves accions per reduir les desigualtats i aconseguir que Girona "surti enfortida" de la pandèmia.

Ayats ha afirmat que ERC ha pres la decisió d'entrar al govern de Girona "per responsabilitat i per coherència": "És més còmode estar a l'oposició i assenyalar el que no es fa bé, el més incòmode és assumir responsabilitats i fer aquest pas endavant". ERC remarca que al llarg d'aquest any de mandat sempre han fet una "oposició constructiva" però, davant la crisi actual, han vist que "arremangar-se i posar-se a treballar": "Venim a treballar, a tirar projectes endavant, a desencallar iniciatives"

Pla de mandat

El nou govern municipal està acabant de perfilar el pla de mandat però ja han avançat que la prioritat de l'acció de govern és posar en marxa projectes i iniciatives per pal·liar els efectes de la pandèmia amb l'objectiu de planificar transversalment els serveis socials amb els de salut, educació, habitatge, cultura, seguretat, urbanisme i promoció econòmica per "reduir les desigualtats socials i posar fi a la pobresa en totes les seves formes i dimensions".

També s'han compromès a activar polítiques de dinamització econòmica perquè els sectors productius siguin motor de generació de riquesa, potenciant la innovació digital, les noves tecnologies i el disseny d'una administració "més moderna i eficaç". Tot plegat, sense deixar de banda la seguretat ciutadana i la implantació de criteris de sostenibilitat ambiental en totes les polítiques.