Els negociadors de JxCat i ERC han plantejat a la CUP la possibilitat d'una qüestió de confiança en el termini d’un mes perquè donin suport a la investidura de Jordi Turull. La proposta es basa en què la qüestió de confiança quedés emmarcada dins del període de temps de dos mesos de què disposa la Cambra per plantejar un nou debat d'investidura, i aparegués com una segona volta en què es pugui abordar el programa de Govern.

Aquesta oferta, avançada per l'Ara i que ha confirmat El Nacional, es basa en què en aquests moments la negociació s’ha de plantejar com una “estratègia antirepressiva” enfront l’assetjament de l’Estat a l'independentisme. Demà, divendres, Turull haurà de comparèixer davant del jutge Pablo Llarena perquè li notifiqui el seu processament, i no es descarta la possibilitat que dicti mesures cautelars que provoquin l'empresonament dels sis diputats encausats.

La possibilitat que el candidat se sotmetés a una qüestió de confiança ja s'havia plantejat quan es negociava la investidura de Jordi Sànchez, tot i que se situava a la meitat del mandat i no com una segona volta de la investidura. També Artur Mas va plantejar aquesta oferta a la CUP quan negociava la investidura a finals del 2015, mentre que el president Carles Puigdemont es va sotmetre a aquesta votació després que els cupaires van tombar els seus pressupostos.

Ara mateix, un dels neguits que està provocant les dificultats amb què està topant la negociació amb la CUP és el el fet que la votació d'aquesta tarda posarà en marxa el rellotge de la investidura. Això ha provocat que sobrevoli damunt del Parlament la possibilitat que es pogués cancel·lar el ple, tot i que fonts pròximes a la presidència descarten que aquest sigui un escenari que ara mateix estigui damunt la taula. Una cop s'hagi fet la primera votació, el Parlament disposarà de dos mesos per aconseguir escollir el president de la Generalitat. En cas contrari, la Cambra quedarà dissolta automàticament.