“En definitiva, què va fer el CNI per evitar l’atemptat del dia 17 d’agost del 2017?”. Aquesta és l’última de la bateria de preguntes que el grup de Junts per Catalunya ha registrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats. La iniciativa, de la diputada Míriam Nogueras, se suma a les peticions conjuntes amb ERC per reobrir una comissió d’investigació dels atemptats a la cambra baixa espanyola i reclamar la compareixença del president Pedro Sánchez, la ministra de Defensa Margarita Robles i la directora del CNI, Paz Esteban.

Després que el diari Público revelés que l’imam de Ripoll hauria estat confident del CNI fins al mateix dia dels atemptats, aquest dimarts va publicar que el cos d’intel·ligència espanyol escoltava les converses telefòniques dels terroristes que van atemptar a la Rambla de Barcelona el 17 d'agost de 2017 cinc dies abans que cometessin l'atac. Segons aquest mitjà, els espies espanyols estaven escoltant i anotant totes les converses que mantenien per telèfon mòbil els futurs autors de la matança.

És per això que, en unes preguntes a respondre per escrit, JxCat demana al govern espanyol si pot confirmar la veracitat de les informacions de Público, com s’han produït aquestes filtracions en “una de les organitzacions presumiblement més segures de l’Estat” o si tenen a veure amb els recents canvis en la direcció del CNI. També pregunta si la vicepresidenta del govern espanyol “estava al corrent de la trama criminal organitzada per l’imam de Ripoll i investigada pel CNI” i sobre el paper de la judicatura, entre altres qüestions.