El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va ser clar: la condició d’eurodiputat s’adquireix amb la proclamació de resultats. Així han pogut accedir al càrrec Carles Puigdemont i Toni Comín. Però això no ha estat obstacle perquè la Junta Electoral Central continuï posant traves, com aquesta setmana declarant vacant l’escó de l’eurodiputada de Lliures per Europa, Clara Ponsatí. Davant d’això, el grup de Junts per Catalunya al Congrés reclama a l’òrgan electoral que s’adeqüi a la legislació europea i que s’impulsin les reformes necessàries perquè això sigui així. Aquest mateix divendres, malgrat tot, el Parlament Europeu ha reconegut Ponsatí com a eurodiputada.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la portaveu de JxCat a Madrid Laura Borràs ha registrat aquest divendres una proposició no de llei en aquest sentit. En primer lloc, el text “requereix a la Junta Electoral Central perquè adequï de manera immediata els requeriments exigits als candidats electes al Parlament Europeu a allò establert en la sentència del 19 de desembre del TJUE”. En segon lloc, la PNL insta el govern espanyol a impulsar la modificació de la llei electoral (LOREG) “amb la finalitat de derogar aquells requisits, exigits en la llei espanyola als eurodiputats electes i relatius a jurar o prometre la Constitució davant la JEC, com a requisits obligats previs al nomenament d’eurodiputat”.

 

En l’exposició de motius, Laura Borràs denuncia que, en el cas de Ponsatí, “la JEC ha persistit en la voluntat d’imposar requisits formals a europarlamentaris electes aliens a la legislació europea, fet que pot suposar una vulneració dels drets de participació i representació personificats en la diputada electa”. Subratllen que, segons la sentència de Junqueras, una persona electa “ha de ser reconeguda com a eurodiputat encara que no hagi estat autoritzat a complir els requisits previstos pel dret intern”.