Rebaixa en el to i crides a la unitat. JxCat i ERC semblen estar buscant una treva i en els últimes dies, tret d'algunes sortides de to aïllades, les crítiques entre els dos partits independentistes han donat pas a demandes per recompondre l'unitat i a superar la "dinàmica autodestructiva" que semblava haver-se instal·lat entre els dos socis de Govern. Una treva que arriba a quinze dies per la Diada, que de moment registra un 25% menys d'inscrits respecte l'any passat, i amb la publicació de la sentència a punt de veure la llum. 

Després d'un estiu en el qual els dards en públic entre socis de Govern han esdevingut una tònica constant, i on s'ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat d'eleccions anticipades, dirigents dels dos partits han optat per buscar un to més conciliador i unir-se, almenys, perquè la Diada d'enguany torni a ser un èxit. Segons dades de l'entitat fetes públiques la setmana passada, i a l'espera de les noves que podrien fer-se públiques aquest dimarts, els inscrits per a la manifestació han baixat un 25%, la xifra més baixa dels últims sis anys.

Ja aquest dissabte portaveus dels dos partits, Eduard Pujol i Marta Vilalta, van fer una crida, des dels micròfons de Rac1, a tornar a sortir al carrer per "demostrar que hi som" i evitar que se n'"alegrin" aquells que "voldrien que no fos un èxit". Una crida que s'ha repetit aquest dilluns en boca de la mateixa Vilalta i de la número dos de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que ha defensat que cal anar "més junts que mai" i que la Diada ha de ser un "punt d'inflexió" per "recuperar la il·lusió, la determinació i la unió del moviment independentista".

Fins i tot l'exlíder dels republicans a Madrid, Joan Tardà, que en els últims mesos ha entonat la veu més crítica amb JxCat i també amb l'ANC –a qui va arribar a acusar de pervertir la voluntat de l'independentisme–, va fer un tuit aquest diumenge defensant que malgrat les diferències quan l'ANC crida a manifestar-se "no valen excuses de mal pagador" i va demanar que l'11 de setembre "tothom" sortís al carrer. 

Nous contactes de cara a la sentència

En aquest context, els republicans han demanat aquest dilluns "intensificar" els contactes, que ja hi està havent, entre els diferents actors de l'independentisme per tal de "generar consensos" i establir "uns mínims comuns denominadors" que serveixin per "donar resposta" política a la sentència. Uns contactes que ja van començar abans de la pausa estiuenca, quan el president Quim Torra va reunir-se a Palau amb partits i entitats, però que no van acabar aleshores amb una resposta clara. 

Tot i això, Torra va anunciar la setmana passada, en l'inici del curs polític a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada, que hi haurà una "proposta inequívoca, coherent i ferma" com a resposta a la sentència, que implicarà "tots els actors i espais" i que suposarà un “abans i un després”. El president, que la setmana passada es va reunir amb els presos durant més de cinc hores, farà pública la proposta el proper 5 de setembre en una conferència a Madrid.