El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha reivindicat el llegat i la història del seu partit davant de la Crida Nacional per la República, a la qual demana precisar si volen ser el "relleu" de la seva formació en el marc de la reordenació de l'espai de JxCat.

"Si la Crida vol ser el relleu del PDeCAT o vol representar el que representava el PDeCAT, que es digui, però crec que l'esperit fundacional de la Crida era una altra cosa", ha recalcat en una entrevista d'Europa Press.

Per a Bonvehí, no és coherent que la Crida, impulsada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, demani la dissolució del PDeCAT i no de la resta de partits independentistes, i recorda que va néixer com un moviment que volia agrupar a tot l'independentisme.

Encara que coincideix amb Puigdemont que la unitat de l'independentisme seria el marc ideal, constata que no ha estat possible i que ara el PDeCAT, en espera que culmini el procés de reflexió que van obrir al juliol, ha de decidir com evoluciona en la futura reordenació d'aquest espai.

"No m'agrada que tots parlin del PDeCAT, hem estat molt generosos", ha defensat Bonvehí, que ha demanat a tots els actors de JxCat definir i acordar uns mínims per avançar cap a la unitat que tots proclamen.

"Definir uns mínims"

"Hauríem d'intentar veure si som capaços de definir-ne uns de mínims i, a partir d'allà, que tots acceptin aquests mínims i fer un gran partit amb molts matisos. Si no es pacten els mínims en els quals tots se sentin còmodes, aquesta unitat, per molt que en parlem, no serà possible", ha advertit.

També ha subratllat que no poden apel·lar a la unitat de tot l'independentisme si no són capaços, com a projecte polític, de definir aquests mínims que reclama, i avisa del risc de caure "en debats reduccionistes que no porten a enlloc i evidencien falta d'unitat", en preguntar-se-li sobre si cal apostar o no per la unilateralitat.

Sobre si manté que la reordenació de JxCat hauria de ser semblant a la CDC dels primers anys, Bonvehí ha explicat que li agradaria que l'esperit que representava Convergència quedi reflectit i els que els votaven puguin sentir-se còmodes.

"No dic que no puguin sentir-se còmodes, pot ser que sí. Potser arribem a la conclusió que toca fer alguna cosa 100% diferent, però em fa la sensació que no estem aquí", ha apuntat.

Així, li agradaria que membres crítics del PDeCAT com Marta Pascal i Carles Campuzano continuessin formant part del partit, i per això es reunirà amb ambdós en les properes setmanes després de saber que aniran, juntament amb representants d'altres formacions contràries a la unilateralitat, a una reunió dissabte 21 de setembre en el Monestir de Poblet per debatre sobre el futur de Catalunya.

"Sempre he demanat els associats del PDeCAT que hem de fer un esforç per mantenir-nos units dins del mateix partit. El PDeCAT pot representar els diferents matisos que hi ha dins de l'independentisme, però cada un és lliure de prendre les seves decisions", ha destacat.

Puigdemont, Mas i alcaldes

Per a Bonvehí, Puigdemont és el "líder indiscutible" de l'espai de JxCat i ha de decidir quin paper vol jugar, i considera bàsic que també estigui l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

Sense voler precisar, creu que els alcaldes del PDeCAT també hauran de tenir presència en aquesta reordenació, i ha cridat a no convertir aquest procés "en una batalla de noms".