La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat aquest dilluns que s'intensifiquin els contactes en el moviment independentista per una estratègia unitària abans de la sentència de l'1-O, que "pot sortir relativament aviat".

Vilalta ha assegurat que "convé que, en aquests dies que venen, s'intensifiqui la feina de generar consensos", en unes trobades que ja hi està havent per part de diversos actors. En aquest sentit, ha dit que aquesta és la crida que fan des d'ERC, "apel·lant tothom i generant uns mínims comuns denominadors" que serveixin per "donar resposta" a la sentència i que s'articuli mitjançant una proposta política.

D'altra banda, ha demanat "fer compatibles" tots els matisos dins del moviment independentista i ha insistit que no hi ha contradiccions entre l'exigir diàleg amb l'Estat i la confrontació, a la qual va advocar el president del Govern, Quim Torra, la setmana passada des de la UCE a Prada de Conflent. Així, ha dit que els nous passos no poden excloure el diàleg, que ha de ser compatible amb "tota la determinació i l'exigència de denunciar les injustícies i reclamar les respostes polítiques i democràtiques".

Com a resposta a les acusasions a ERC del president del PDeCAT, David Bonvehí, d'aparcar l'independentisme i d'adoptar "tesis convergents que havia combatut enèrgicament" en el passat, Vilalta ha dit que no abandonaran mai "la bandera del diàleg", i creu que tampoc ho han fet en cap altre moment els altres actors independentistes. "Mai ens trobaran renunciant a la bandera del diàleg", ha subratllat Vilalta, que tampoc ha descartat que s'acabin convocant unes noves eleccions a Catalunya, ni ha rebutjat cap altre escenari, a l'espera de concretar l'escenari en aquesta unitat estratègica.

La portaveu republicana creu que per arribar a la república cal crear les condicions que ho facin possible, i això passa per "enfortir les majories democràtiques mentre incrementem els suports socials". També ha exigit fugir de les dinàmiques "autodestructives" entre partits independentistes.

Pel que fa a la Diada, Vilalta ha afirmat que des de la seva formació fan una crida a la participació a la mobilització, així com a la resta d'actes de l'11 de setembre. "Fem una crida a participar, sabent que estem disposats a que políticament puguem trobar una estratègia conjunta per posar rumb al camí que volem fer com a país", ha assenyalat Vilalta, que ho veu com una oportunitat també de "fer callar" aquells que voldrien que l'11-S fos un fracàs.