JxCat ha sortit a tancar files amb el president, Quim Torra, després que aquest cap de setmana el seu avís que no té intenció de respondre convocant eleccions a la sentència del procés hagi provocat la rèplica del republicà Joan Tardà advertint-lo que per decidir això li caldrà el "consentiment del republicanisme". 

"Fem una apel·lació a tothom a respectar la figura del president, la institució que presideix i les responsabilitats que se'n deriven del seu càrrec", ha reclamat el portaveu de JxCat, Eduard Pujol.

En la compareixença a la sala de premsa del Parlament posterior a l'habitual reunió dels dilluns de la cúpula d'aquest grup, Pujol ha advertit que "el president de la Generalitat és l'única persona que té potestat per convocar eleccions".

Això no obstant i després que fa una setmana Elsa Artadi assegurés des del mateix lloc que la unitat independentista vivia el seu pitjor moment i havia tocat fons, Pujol ha assegurat aquest matí que entre JxCat i ERC no hi ha "cap tempesta política, sinó opinions diferents".

JxCat també ha volgut aprofitar la compareixença per retreure Pedro Sánchez que està demostrant que és incapaç de negociar i posar propostes reals i assumibles damunt de la taula per tirar endavant la seva investidura, per la qual cosa si finalment es convoquen eleccions serà "exclusivament responsabilitat de Sánchez i la seva incapacitat de parlar i dialogar" i pel seu "hipertacticisme".

Sobre l'advertiment del líder socialista en relació a un nou 155, Pujol ha retret que la suspensió de l'autogovern va ser "una animalada, un error i grotesc" per la qual cosa ha aconsellat que no s'utilitzi aquest "espantall" encara que només sigui per un exercici de responsabilitat. Això no obstant, ha admès que "l'home és l'únic animal que ensopega dues vegades en la mateix pedra".