Les converses entre JxCat i ERC per acordar una sortida a la suspensió temporal dels diputats encausats per l'1-O han ensopegat avui de manera sorollosa. La raó ha estat el malestar que ha provocat en el grup de Carles Puigdemont la notícia que Oriol Junqueras i Raül Romeva havien presentat un recurs d'empara davant del TC contra la interlocutòria del jutge Pablo Llarena que els suspèn.

Els diputats de JxCat argumenten que al matí havien mantingut una reunió a Lledoners amb els presos i els representants del grup d'ERC, inclòs el president del Parlament, Roger Torrent, per "treballar una proposta d'acord i d'unitat d'acció davant la suspensió", i que durant la trobada no se'ls ha fet saber que Junqueras i Romeva demanarien l'empara al TC.

Aquesta nova situació de tensió es produeix quan des del passat mes de juliol els dos grups intenten, sense aconseguir-ho, tancar un acord sobre la suspensió, que afecta Puigdemont, Junqueras, Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. La previsió era fixar una sortida abans d'aquest divendres, atès que el Parlament té previst celebrar el debat de política general el 2 d'octubre.

JxCat no accepta la suspensió

JxCat no accepta la suspensió dels diputats que reclama Llarena i el mateix Puigdemont l'ha descartat aquest dimecres en declaracions públiques des de la universitat de Hasselt on ha deixat clar que són els ciutadans i no els jutges qui designen els diputats. El president a l'exili ha enviat un missatge directe al president del Parlament assegurant que està convençut que la Cambra catalana protegirà els seus membres igual com el poder judicial ha protegit Llarena.

De la seva banda, ERC es mostra disposada a buscar una sortida per respondre al jutge amb la condició que ningú ha de deixar l'acta, que es preservaran les majories i que els acords dels òrgans del govern del Parlament han de ser efectius, segons ha explicat repetidament Torrent.

Enmig d'aquest escenari els negociadors de JxCat no han amagat la irritació que els ha provocat no haver estat informat de la decisió dels recurs de Junqueras i Romeva davant del Constitucional. Algunes veus del grup fins i tot han advertit que la falta d'acord pot posar en risc la continuitat de la legislatura.