JxCat i ERC sotmetran aquest dijous a votació del ple de Parlament la retirada dels efectius de Guàrdia Civil de Catalunya. Ho fan després de les detencions de dilluns passat a nou membres dels CDR acusats de terrorisme, ja que consideren que aquest cos "s’han mostrat obertament com una policia de caire polític que esta centrada en perseguir determinats col·lectius polítics i socials, completament redundant a l’hora de garantir la seguretat de la ciutadania".

En una proposta de resolució presentada en el marc del debat de política general, i rubricada pels dos grups, també demanen la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, "per a ser manifestament incapaç de garantir els drets fonamentals de la ciutadania". La delegada socialista va afirmar just després de les detencions que s'havien practicat amb "caràcter preventiu" per evitar "possibles actes delictius".

Recusació de Roldán i demanda d'amnistia

Els dos socis de Govern també proposen que el Parlament manifesti el seu suport al president de la Generalitat, Quim Torra, i que constati que la JEC vulnera el "dret a la llibertat d'expressió" en exigir la retirada de llaços grocs

En el mateix text també reproven les declaracions de la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, perquè consideren que pretén "construir un fals relat de violència de l'independentisme". En aquest sentit, refermen la trajectòria "cívica, pacífica i democràtica" del moviment, després de les detencions de dilluns passat a nou membres dels CDR acusats de terrorisme. 

Finalment, tots dos grups denuncien la repressió de l'Estat espanyol i fan una defensa del diàleg com a via per trobar una solució al conflicte català. Per altra banda, i juntament amb la CUP, proposen demanar l'amnistia dels presos polítics com a resposta a la sentència, en cas que sigui condemnatòria.