Va ser el detonant que va fer esclatar la legislatura. I les cendres encara fumegen. L'acceptació per part de la cambra catalana de retirar-li l'escó a Quim Torra el passat 27 de gener va dur el president a anunciar un avançament electoral. En paral·lel, i mentre encara duri el seu mandat, Junts per Catalunya persisteix en la batalla perquè pugui tornar a ser diputat i ho fa posant contra les cordes Esquerra Republicana, a través d'una iniciativa parlamentària que es votarà al març. 

Com a resposta a l'expulsió de Torra del seu escó, JxCat va registrar al Parlament una proposta de resolució sobre "la defensa dels drets del president de la Generalitat com a diputat". A l'escrit assenyalen directament el secretari general del Parlament, Xavier Muro, com el responsable de la decisió d'apartar Torra i exigeixen que es "confirmi la seva condició de diputat". 

En canvi, els republicans proposen corregir el text per matisar-lo. A les esmenes que han presentat —i que s'han publicat avui al butlletí oficial del Parlament—, plantegen treure del focus el secretari general de la cambra i apunten exclusivament a la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem com els responsables "d'usurpar l'acta" de Torra. 

En relació al segon punt, el que demana que es confirmi que el president és diputat —en contra de l'ordre de la JEC i la instrucció del secretari general—, ERC prefereix que es reescrigui el text original i es deixi en "adoptar totes les mesures possibles per revertir els acords de la JEC i poder restituir el MHP de la Generalitat".