Junts per la Seu (JxCat) i ERC han segellat aquest divendres un pacte de govern per a l'ajuntament de la capital alturgellenca, el qual convertirà a Jordi Fàbrega en alcalde aquest dissabte per un període de 27 mesos. Mentre, la resta de legislatura l'encapçalarà al consistori el republicà Francesc Viaplana i tots dos alcaldables ocuparan de forma alterna, en el període en què no estiguin al capdavant de l'ajuntament, una tinença d'alcaldia d'Administració i governació.

L'acord entre les dues formacions també s'aplicarà al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i, per tant, el càrrec de president l'ostentarà primer un representant electe de JxCat i després un d'ERC, un any i mig abans d'esgotar el mandat.

Fàbrega, ha explicat que l'acord amb ERC permet tirar endavant un "govern estable" i ha dit que totes dues formacions consideren que aplicar la "proporcionalitat" de vots obtinguts als comicis del 26-M "és la millor eina per traspassar la voluntat del poble sortida de les urnes". També ha afirmat que el pacte no "tanca la porta" a dialogar amb la resta de partits polítics amb representació a totes dues institucions.

Viaplana, per la seva part, ha volgut deixar clar volen "treballar plegats" amb els nou regidors que sumen les dues formacions al consistori (cinc de JxCat i quatre d'ERC) com amb els quinze representants de l'ens comarcal (nou de JxCat i quatre d'ERC). També ha definit com a "sòlid" i "basat en la voluntat popular" el govern que conformaran a les dues administracions i, en el cas de l'ajuntament, ha afegit que l'objectiu és que es "pensi en la Seu i Castellciutat i no en el partit polític de cadascú".

Les dues formacions han destacat que els seus programes electorals tenien una coincidència superior al 80 per cent i que, en clau catalana, tots dos partits defensen "els drets i les llibertats individuals i col·lectives dels ciutadans de Catalunya i de tota la Unió Europea".