JxCat i ERC busquen que el reglament del Parlament inclogui un títol preliminar que garanteixi la "inviolabilitat" de la Cambra com a institució.

Fonts parlamentàries han explicat que ambdós grups han basat aquesta proposta en la reunió de la ponència de reforma del reglament d'aquest divendres i han incorporat algunes modificacions del redactat proposades pels lletrats.

Malgrat que compta amb el rebuig de Cs i el PSC-Units, les mateixes fonts confien que aquesta proposta tiri endavant amb el suport de la majoria sobiranista.

També han afirmat que aquest títol preliminar no suposa grans canvis al reglament, però "consagra" la inviolabilitat del Parlament com a institució, una cosa que no contemplava fins ara.

JxCat va presentar en l'última reunió de la ponència una proposta per reformar el reglament que busca blindar la inviolabilitat de la Cambra catalana davant de qualsevol ingerència externa.

Dissolució de la càmera

Un dels elements de la proposta és que el Parlament només pugui ser dissolt pel president de la Generalitat, que des de JxCat consideren que impediria que la Cambra sigui dissolta per l'article 155 de la Constitució.

Tanmateix, les fonts ja citades afirmen que aquest element ja està recollit a l'Estatut, de manera que incloure'l al reglament del Parlament no suposa un canvi substancial més allà que quedi fixat en ambdós textos.

Durant la reunió també s'ha abordat el contingut de les prerrogatives parlamentàries que estableixen la inviolabilitat i la immunitat dels diputats.

En aquest sentit, els grups independentistes plantegen afegir mecanismes que consolidin aquests drets i que el reglament determini que el Parlament "ha de vetllar per defensar els drets dels parlamentaris".