"Tot el que sigui un avançament electoral autonòmic o pactes que no respectin els valors de l'1-O serà un retrocés". Així ho ha afirmat el portaveu de JxCat, Albert Batet, després que aquest dijous al matí el president del Parlament, Roger Torrent, hagi proposat un "pacte de claredat" per la celebració del referèndum i que veus com la de Joan Tardà hagin apostat per un avançament electoral. 

Batet ha volgut deixar clar que si el "pacte de claredat" respectés el dret a l'autodeterminació "benvingut sigui" i ha defensat que a ells no els fa por "arribar a acords", però ha defensat que en cap no es pot renunciar als "valors de l'1-O". "Som els de la solució al conflicte, però la solució al conflicte passa per reconèixer el dret a l'autodeterminació. Si el pacte reconeix el dret d'autodeterminació doncs perfecte".

Més contundent i crític s'ha mostrat amb el possible avançament electoral proposat per Tardà. En aquest punt, Batet ha assegurat que "des d'ERC cada dia van canviat de proposta" i ha avisat que unes eleccions serien anar en contra del resultat de l'1-O ratificat amb les eleccions del 21-D amb la conformació d'una nova majoria independentista. "Tot el que siguin propostes que siguin un retrocés en els valors de l'1-O és evident que no ens hi trobaran", ha assegurat en aquest sentit.

"Una resposta de país a la sentència"

Batet ha fet aquestes declaracions a la plaça Sant Jaume, després de reunir-se amb el president Quim Torra, acompanyat dels diputats Albert Batet, Eduard Pujol i Gemma Geis. La reunió s'ha fet en el marc de les trobades que el president Torra està fent amb partits i entitats per urgir una unitat estratègica independentista de cara a la publicació de la sentència del judici de l'1-O, que s'espera per la propera tardor. En ella, JxCat ha demanat que la resposta sigui "de país, unitària, transversal, no improvitzada i amb tota la força possible", tot i que no n'ha donat més detalls. 

Fins ara, Torra ja s'ha s'ha reunit amb representats d'ERC, la CUP, els Comuns i Som Alternativa, la plataforma d'Albano Dante Fachín, així com l'ANC i Òmnium. També té previst reunir-se aquest dijous amb Sumat, PIMEC i l'AMI.