L'acord que han tancat JxCat i ERC sobre la delegació del vot de Carles Puigdemont i els diputats del seu grup que estan empresonats ha encès de nou la Mesa del Parlament. L'òrgan de govern de la Cambra ha acceptat amb quatre vots a favor i tres en contra la delegació de vots de Carles Puigdemont i els diputats de JxCat, malgrat els "dubtes" que han expressat els lletrats. L'oposició ha respost amb la presentació de mocions de reconsideració.

Ja ha presentat la moció de reconsideració el PSC, mentre que Cs i PP estan preparant les seves mocions en aquest sentit. Això obligarà a reunir de nou la Mesa per acceptar a tràmit les iniciatives, ara mateix, i tot seguit la Junta de Portaveus i la Mesa de nou per prendre la decisió final i retardarà encara més el ple de la Cambra, que havia d'haver començat a les 12 del migdia.

Els lletrats, tot i que han valorat que l'escrit del portaveu de JxCat ha incorporat els avals signats pels diputats afectats, han expressat els "dubtes" davant del fet que el document parla de "delegació" del vot, quan la resolució aprovada dimarts passat parlava de "diputats designats" per assumir les funcions dels que es veuen afectats per la interlocutòria de Llarena.

Joan Ridao i lletrats del Parlament oct 2018 Sergi Alcàzar

Tant JxCat com ERC han considerat que amb la referència que es fa en la petició a la declaració d'aquest dimarts, la delegació que demana JxCat s'adequa a les exigències del jutge.

Durant el debat, Ciutadans ha amenaçat amb querelles si es permet la delegació del vot després que el jutge Pablo Llarena ha dictat la suspensió temporal dels diputats encausats per l'1-O.

També els Comuns, que van avalar la declaració de dimarts que rebutja la suspensió dels diputats ha mostrat durant la reunió de la Mesa la preocupació per la "inseguretat jurídica" que aquesta decisió pot provocar i han advertit que han "acompanyat" fins aquí la reivindicació dels diputats de JxCat i ERC amb "condicions determinades" que ara ja no existeixen, al seu entendre.