Junts per Catalunya, ERC i la CUP han acordat fer caure de l'ordre del dia del ple d'aquest dijous la convalidació de dos decrets aprovats pel 155 per l'absència de membres del Govern que els haurien de defensar. Segons fonts dels grups independentistes, el govern espanyol, a càrrec de la Generalitat en aplicació del 155, va rebutjar per carta assistir al ple per presentar els decrets.

Les mateixes fonts apunten que el reglament requereix que un membre del Govern comparegui davant la cambra per presentar el document i, per tant, han rebutjar convalidar-lo. També han demanat un informe als lletrats per si l'aprovació sense presentació de l'executiu seria improcedent. 

L'oposició, però, defensa que ja hi ha un precedent que avalaria la convalidació dels decrets sense la presentació del Govern. Tot i això, els independentistes defensen que aquest decret havia estat aprovat pel Govern de Puigdemont abans de ser cessat i que, per tant, no es tractaria del mateix cas.

Els decrets en qüestió són la recuperació d'una part de la paga extra addicional dels funcionaris del mes de desembre del 2012 i l'altra referent a la pròrroga pressupostària. Des del PSC adverteixen que el fet de no convalidar el decret dels funcionaris provocaria que no es pugui cobrar aquest mes el 20% de la paga extra del 2012 que els deuen.

Tot i això, encara hi hauria temps per fer-ho abans de final de mes. El decret s'hauria d'aprovar abans del 26 d'abril i, fins aleshores, hi ha temps per aprovar-lo en cas de convocar un nou ple i que el decret sigui presentat per algun representant del Govern espanyol o que ja s'hagi pogut formar un nou Govern.