JxCat i ERC tenen intenció de negociar el contingut de la moció de ruptura de la CUP. És per això que aquest dilluns a la tarda, de forma conjunta, els dos grups han decidit presentar esmenes. El text alternatiu, al qual ha tingut accés El Nacional, proposa que el Parlament expressi "la voluntat d'iniciar negociacions per fer efectiu el mandat democràtic de creació d'un estat català independent en forma de República. D'aquesta manera s'evita reiterar els "objectius" de la declaració del 9-N de 2015, com volen els anticapitalistes.

 

“El Parlament de Catalunya apel·lant al diàleg, l'entesa i la concòrdia, expressa la voluntat d'iniciar negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'un estat català independent en forma de República”, proposen JxCat i ERC pel primer punt, eliminant tota referència a la declaració del 9-N.

Per altra banda, el text alternatiu presentat vol que el Parlament “ratifiqui la seva ferma voluntat de dur a termes les actuacions necessàries per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya”. Fonts dels grups proposants han assegurat que han presentat les esmenes conjuntes amb la voluntat de negociar-les amb la CUP.

La CUP vol que JxCat i ERC ratifiquin els “objectius” de la resolució sobre l’inici del procés polític, aprovada el 9 de novembre del 2015, després de les eleccions del 27-S. Aquell text, declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional, posava les bases per a la creació d’un Estat independent sense supeditar-se les decisions al TC ni a cap altra institució de l’Estat.

Les lleis tombades pel TC

El text registrat pels anticapitalistes també insta el Govern a “fer efectiu el contingut” de les lleis tombades pel Tribunal Constitucional. Totes les lleis esmentades, un total de deu, tenen caràcter social. En canvi, no hi apareix la llei de transitorietat jurídica, també suspesa per l’alt tribunal espanyol. Una segona esmena de JxCat i ERC afegeix cinc lleis més, com l'impost sobre actius no productius de les persones jurídiques (2017) o la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern (2018).

Finalment, JxCat i ERC també modifiquen el termini de 90 dies –que passa a ser de “tota la legislatura”-- perquè el Parlament insti el Govern a elaborar i presentar "l'estat i el pla d'execució de totes les mesures tendents a fer efectiu el contingut dels articles suspesos pel TC". També proposen suprimir el punt de la CUP que demana al Govern que elabori en 90 dies projectes de llei per recuperar el contingut material dels articles anul·lats per l’alt tribunal espanyol.

Els comuns, també

Per la seva part, segons l’ACN, Catalunya en Comú Podem també ha registrat esmenes a la moció de la CUP. Els comuns eliminen l’apartat on els anticapitalistes fan referència a la declaració de ruptura del 9-N. Allà on els cupaires parlen d’”assolir i culminar la independència”, la formació de Xavier Domènech parla de reivindicar el “dret a decidir” i construir “un país més sobirà”.