JxCat i ERC han presentat una proposta de resolució conjunta que vol que el Parlament insti el Govern a impulsar les accions judicials "necessàries" per "aclarir els crims comesos per l'Estat al llarg de tota la segona meitat del segle XX". "Entre aquests, la querella contra l'exministre franquista Rodolfo Martin Villa actualment en curs davant la justícia argentina", destaca la iniciativa parlamentària.

D'altra banda, els grups proposen que la cambra catalana constati la necessitat que els grups polítics del Congrés emprenguin les mesures "necessàries" per garantir la neutralitat política de la justícia espanyola i impulsar la reforma en "profunditat" del sistema de nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

JxCat i ERC també reclamen que el Parlament insti el Govern a preveure la regulació del dret a la manifestació en funció de la situació sanitària "per tal de garantir-ne sempre el seu exercici". En una altra moció conjunta, s'aposta per emplaçar el Govern a instar al govern espanyol perquè la modificació de l'objectiu de dèficit de la Generalitat pel 2020 sigui un "no inferior a l'1%", "fet que suposaria una injecció de més de 2.000 milions d'euros" per l'economia catalana.

També volen reclamar la creació d'un fons de 5.000 milions d'euros a distribuir entre els ajuntaments per abordar la pandèmia i que aquests puguin disposar "lliurement dels seus romanents" i endeutar-se.

Sobre els fons europeus de reconstrucció per la covid-19, es vol que el Parlament emplaci el Govern a aconseguir la "màxima mobilització" dels recursos i que superin els 30.000 milions per a Catalunya. També que l'assignació es faci des de la "proximitat".

Exteriors, educació i salut

Les dues formacions independentistes també s'han preocupat de la presència catalana a l'exterior. Així volen que s'emplaci el Govern a reforçar la xarxa de delegacions ampliant-ne el desplegament i que es vetlli perquè el "desenvolupament progressiu de la xarxa de delegacions a l'exterior reforci la presència institucional de Catalunya a regions tradicionalment no cobertes".

En camp educatiu, es vol emplaçar el Govern a garantir el dret a l'educació a tot l'alumnat "per igual amb la màxima inclusió i sense segregació", mantenir els centres educatius oberts en cas de confinament parcials per atendre els infants de les famílies de treballadors essencials i realitzar periòdicament els centres educatius "cribratges dirigits".

I en salut, es proposa que el Parlament insti el Govern a enfortir l'atenció primària i comunitària del país "per tal d'assegurar que pugui fer front a la demanda creixent i es garanteixi una resposta integrada i orientada en la persona". També es demana un "acord majoritari social i parlamentari" per millorar el finançament de sistema de salut.

Paral·lelament, JxCat i ERC també volen que el Parlament emplaci el Govern a "comprometre's a acollir un mínim de 120 refugiats, entre els quals infants i adolescents sols que es troben a Lesbos. Entre d'altres qüestions proposen executar un pla per a la reactivació del comerç i els serveis del país davant l'impacte de la covid-19 i elaborar un pla de contingència per a la recuperació i el suport al sector turístic.