Els grups de JxCat, ERC i la CUP han pactat una proposta de resolució en el marc del debat de política general —i hores abans de la vista al Suprem sobre la inhabilitació del president, Quim Torra— en què els tres grups renoven “el compromís amb la ciutadania de Catalunya i amb la seva voluntat majoritària per tal d’assolir la independència com a única manera de protegir les institucions i el benestar social i econòmic del país”.

 

Les forces independentistes del Parlament denuncien “la desproporció i la indignitat” del judici a Torra, que “qüestiona el funcionament” del Suprem, i condemnen el que descriuen com a “reiterats intents desestabilitzadors de l’estat espanyol en contra de les institucions, l’economia i el benestar de la ciutadania de Catalunya en una situació d’emergència sanitària, social i econòmica”.

Sánchez i la dinàmica repressiva

El text, en la línia de la intervenció que ha protagonitzat aquest matí Torra davant del ple, dedica també una carregada contra el govern de Pedro Sánchez i constata que el canvi d'Executiu a Espanya “no ha canviat la dinàmica repressiva ni la persecució judicial envers els líders catalans escollits a les urnes ni altres moviments de dissidència política”.

A les portes d’una possible inhabilitació del president, els tres grups reivindiquen la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya, expressada en les eleccions al Parlament, “per sobre de qualsevol criminalització, amenaça o intimidació o intent de deslegitimació per part de la judicatura o la fiscalia espanyoles”.

Inhabilitació

Tot i que no planteja una resposta concreta davant la decisió que adopti finalment el Suprem, que podria apartar Torra de la presidència, aquest punt “recorda que només la majoria d’aquest Parlament té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president i el Govern de la Generalitat”.

Això sí, el text “rebutja l’enjudiciament i la possible condemna” de Torra per fets que considera que estan emparats en la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària, i reitera la solidaritat davant dels processos judicials que ha d’encarar.

Repressió i inestabilitat

La proposta de resolució pactada pels tres grups s’obre amb la condemna de la “repressió reiterada contra els tres darrers presidents de la Generalitat”, contra la presidència del Parlament i tots els membres del Govern, de la cambra i activistes socials perseguits.

Davant d’aquesta situació, “constata que la repressió exercida per part de l’estat espanyol és la principal font d’inestabilitat política a Catalunya” i que no s’aturarà amb una possible inhabilitació de Torra.