La majoria independentista està treballant en una proposta de resolució perquè el Parlament se solidaritzi amb els Comitès de Defensa de la República (CDR) contra la campanya de criminalització. Després de les vuit detencions d’aquest dimarts, JxCat, ERC i la CUP han anunciat que estan elaborant un text conjunt perquè es debati i aprovi en el proper ple en què es pugui exposar (que no pot ser el d’investidura de divendres). Des de la Cambra, els tres grups han denunciat la campanya de “criminalització” contra les protestes pacífiques i la “banalització” del terrorisme.

En aquest sentit, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha denunciat que “l’Estat espanyol no té un problema amb els CDR, ni amb la gent de Múrcia, ni amb un artista que exposa a ARCO, sinó que té un problema amb la democràcia”. Ha lamentat el que considera “banalització del terrorisme en un país que tant ha patit el terrorisme”. Ho ha considerat un “insult” a les víctimes.

En uns termes molt semblants, el republicà Ruben Wagensberg ha criticat que, amb aquestes detencions i acusacions, “s’està travessant una línia vermella”. El parlamentari ha advertit que “ara mateix a l’Estat espanyol, el simple fet de manifestar-se pot ser constitutiu dels delictes de terrorisme, sedició i rebel·lió”. Ha cridat a mantenir la protesta pacífica als carrers.

Finalment, la diputada cupaire Natàlia Sànchez ha denunciat la “persecució política” a tot el moviment independentista” i la “campanya de criminalització” contra els CDR. “Aquesta campanya pretén construir el relat d’una violència que mai no ha existit”, ha dit. N’ha acusat els poders de l’Estat espanyol, però també determinats mitjans de comunicació.

Els diputats independentistes han assenyalat que això no afecta les negociacions per a la investidura. De la mateixa manera, han explicat que estan parlant amb altres grups perquè s’hi puguin sumar.