Pactar el text original va costar Déu i ajuda. El document de resposta unitària a la sentència del Suprem consensuada pels tres grups independentistes va arribar al Parlament més d'una setmana després de coneixe's les condemnes, el 22 d'octubre. La tramitació posterior ha estat encara més complicada, com a conseqüència de la campanya electoral que ha enfrontat a les urnes JxCat, ERC i la CUP i, sobretot, per la pressió constant del Tribunal Constitucional, que pel camí va disparar a la línia de flotació de la proposta independentista, suprimint l'apartat en què es reafirmava que els diputats "reiteren i reiteraran tants cops com ho vulguin la reprovació de la monarquia, la defensa de l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania". Aquest dimarts a la tarda, un mes i mig després de la sentència, s'aprovarà un nou text apedaçat per salvar i combatre simbòlicament el veto del TC.

Després de noves discrepàncies i retrets mutus de partidisme, la intenció de JxCat, ERC i la CUP és acabar unificant les esmenes que han presentat en solitari en un sol document que integra els redactats d'uns i altres contra l'alt tribunal. Amb tot, no és clar que ho acabin aconseguint, tot i que les tres són prácticament idèntiques.

Així doncs, tot i que formalment la proposta que es votarà aquesta tarda elimina com a tal la part suprimida pel TC –la de reiterar la reprovació de la monarquia i l'autodeterminació–, a la vegada en recupera la literalitat a través de les tres esmenes de l'independentisme.

S'hi recull que el Parlament "rebutja la suspensió parcial acordada pel TC el 5 de novembre relativa a l'incís de l'apartat del punt 11" i seguidament cita textualment el fragment suspès. Alhora, el nou redactat "reivindica poder debatre i votar sobre el dret a l'autodeterminació, la reprovació de la monarquia i el reconeixement de la sobirania de Catalunya i del seu dret a decidir". Finalment, també expressa "el seu suport i solidaritat amb el president del Parlament i els membres de la mesa, investigats per la fiscalia a instància del Govern de l'Estat, per haver defensat el dret a la representació política dels diputats i diputades". 

Sense objeccions dels lletrats al fet que se citi el text suspès

La reunió de la mesa d'aquest matí ha acceptat les modificacions que ha presentat JxCat, ERC i la CUP, en contra de la posició del primer partit de l'oposició, Ciutadans. Els de Lorena Roldán, que ostenten la vicepresidència segona de la Cambra, han presentat un escrit en el qual advertien "tots els òrgans i autoritats del Parlament, inclosos els membres de la Mesa" que –com els ha manat en diversos requeriments el Tribunal Constitucional– tenen "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que tingui per efecte o intenció eludir o ignorar els pronunciaments del TC".

Segons informen fonts de la mesa, els propis lletrats del Parlament no han posat objeccions a les esmenes que recuperen l'apartat suspès perquè consideren que només es tracta d'una cita i no pas de reiterar les intencions de la declaració original anul·lada.