El grup de Ciutadans al Parlament de Catalunya ha urgit la Mesa de la cambra catalana i el seu president, Roger Torrent, a no admetre les esmenes impulsades per JxCat, ERC i la CUP que no facin cas al Tribunal Constitucional (TC), segons planteja en un escrit a què ha tingut accés Efe.

Aquest dimarts a la tarda està previst que el ple de Parlament debati i voti una proposta de resolució conjunta impulsada per les tres forces independentistes, suspesa parcialment pel TC i que defensava el dret a l'autodeterminació.

JxCat, ERC i la CUP han presentat esmenes en què mostren el seu rebuig a la decisió de TC i citen el fragment suspès, que assenyalava que el Parlament "reitera i reiterarà, tantes vegades com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa el dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític".

Reunió aquest dimarts

La Mesa es reunirà aquest dimarts al matí, abans del ple de la tarda, i Ciutadans vol que s'abordi l'admissió o inadmissió de les esmenes -incloses les possibles transaccions que puguin acordar JxCat, ERC i la CUP- a la proposta de resolució pactada pels independentistes per respondre a la sentència del 'procés'.

En un escrit dirigit a la Mesa i signat pel vicepresident segon de la cambra catalana, Joan García, i la secretària tercera, Laura Vílchez, Cs adverteix que "tots els òrgans i autoritats de Parlament, inclosos els membres de la Mesa, han d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que tingui per efecte o intenció eludir o ignorar els pronunciaments del TC".

"És indispensable que els membres de la Mesa requerits per l'Alt Tribunal puguem donar compliment al nostre deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pretengui eludir o ignorar el resolt pel TC", exposen a l'escrit.

Per això, sol·liciten a la Mesa de Parlament i a Torrent "la convocatòria de la Taula a l'efecte de qualificar i, si escau, admetre o inadmetre les esmenes presentades a la proposta de resolució, incloses les eventuals esmenes de naturalesa transaccional", finalitza la petició registrada per Cs.