Més enllà de la proposta de resolució que han presentat aquest dimecres, ERC, JxCat i la CUP també presentaran una llei d'amnistia al Congrés dels Diputats un cop passades les eleccions catalanes del 14 de febrer, concretament al mes de març. Així ho ha anunciat el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, en roda de premsa des de la cambra catalana.

Sense entrar en més detalls sobre aquesta iniciativa al parlament espanyol, el dirigent d'ERC ha celebrat que els tres grups hagin registrat conjuntament la proposta de resolució al Parlament i que es pugui votar la setmana vinent. "És el marc antidepressiu compartit de l'independentisme i treballem per sumar-hi tants espais com sigui possible", ha manifestat.

Preguntat sobre la negativa que avui mateix el PSOE ha tornat a donar a una possible amnistia, Sabrià no s'ha mostrat sorprès i ha assegurat que no es "rendiran" mai. "Sabem qui és el PSOE. Sabem que no vol l'amnistia. Sabem que no volien la taula de negociació. Sabem que no vol que Catalunya algun dia sigui independent. Però nosaltres som aquí per utilitzar tota la nostra força. I per fer que les coses passin. El límit no pot ser la Constitució. Tots sabem que això és cosa de voluntat política", ha reivindicat.

Sobre les queixes del líder d'En Comú Podem, Jaume Asens, al PSOE pel retard en la reforma del delicte de sedició i l'indult als presos, Sabrià ha assegurat que respecten la seva feina i que li donen suport però ha reafirmat l'aposta del seu partit per l'amnistia: "És la solució per a tothom perseguit per ser independentista".

La proposta al Parlament

La proposta presentada a la cambra catalana reclama l'aprovació d'una llei que no suposi una "renúncia a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació" i que, precisament, l'exercici d'aquests drets no "comporti cap mena de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes". Així doncs, el text contempla l'arxivament de qualsevol delicte "vinculat a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya des de l'1 de gener del 2013".

La proposta també defensa l'amnistia assegurant que "el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal". "La llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una democràcia", afegeix.