La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha acusat aquest dimecres el PP d'utilitzar la tramitació dels indults als presos independentistes com a "excusa" per no renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Espero que el PP no estigui demanant que el govern incompleixi la llei i prevariqui", ha dit Lastra, perquè "qualsevol persona té dret a sol·licitar l'indult i el govern d'Espanya els ha de tramitar". En tot cas, Lastra ha tancat la porta a l'"amnistia" que reclamen les formacions independentistes perquè "no té cabuda" a la Constitució. Pel que fa als indults, ha afirmat que cal "pacificar el debat" i "fer les coses amb mesura i tranquil·litat".

Lastra ha fet aquestes manifestacions en resposta a la informació que publica El País que apunta que el PP estaria disposat a renovar el CGPJ si es compleixen dues condicions: que Podem no formi part del procés i que el govern espanyol es comprometi a no concedir els indults.

La portaveu socialista ha recordat que el seu govern ha assolit acords amb el PP en dues ocasions, però els populars han trencat el pacte a l'últim moment. Per això ha insistit a demanar al PP que "assumeixi el mandat constitucional" i permeti la renovació del CGPJ.

Iniciativa al Parlament

Els tres grups independentistes al Parlament, JxCatERC i la CUP, han entrat a registre una proposta de resolució que, en cas de ser aprovada, reclama al Congrés en nom de la cambra catalana que aprovi una llei d'amnistia per resoldre la situació dels milers de represaliats per part de l'Estat.

La proposta reclama l'aprovació d'una llei que no suposi una "renúncia a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació" i que, precisament, l'exercici d'aquests drets no "comporti cap mena de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes". Així doncs, el text contempla l'arxivament de qualsevol delicte "vinculat a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya des de l'1 de gener del 2013".