La operació policial contra els CDR ha despertat el rebuig de les formacions independentistes, que han apuntat a un intent de l'Estat d'implementar "l'estat d'excepció" des de "l'autoritarisme" i han denunciat la "banalització" del terrorisme amb les sis detencions dels membres en les organitzacions independentistes.

Representants i diputats de Junts per Catalunya, ERC i la CUP han anat a la una. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha assenyalat en un missatge a través de les xarxes socials la "deriva dictatorial" de l'estat espanyol amb les noves detencions i, d'altra banda, ha acusat el govern espanyol d'utilitzar frívolament el terrorisme per aconseguir finalitats polítiques.

"És indignant la banalització del patiment de les veritables víctimes de terrorisme", en referència a les víctimes d'ETA. Per la seva banda, el diputat Quim Torra ha posat de relleu la seva estupefacció i ha reivinidicat el caràcter "pacífic i solidari" de les manifestacions. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha assegurat que les detencions posen Espanya al nivell d'estats de dubtós caràcter democràtic com Turquia o Polònia.

En la mateixa línia que els de Puigdemont, des d'ERC han mostrat el seu rebuig al que consideren un "ús arbitrari del Codi Penal" contra el que considera "dissidència pacífica". La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha parlat d'una "intensificació" de la "repressió" perquè —segons ha considerat— l'Estat només "entén de força". Vilalta ha volgut contraposar aquesta actitud del govern espanyol amb la resposta no violenta que creu que ha de donar la societat catalana. Destaca també la crítica de Raül Romeva, que ha considera que l'Estat està "creuant totes les línies vermelles".

També els cupaires han fet una especial denúncia a les detencions en els CDR. En un comunicat, han denunciat el que consideren que és "una persecució política" de l'Estat amb la construcció d'un relat de "falsa violència". Davant de l'actuació policial aposten per mantenir-se en el dret d'autodeterminació.

"Estat d'excepció en tota regla. Terrorisme? Rebel·lió?", es preguntava la cupaire Eulàlia Reguant a Twitter, al que li ha seguit l'opinió de Mireia Boya, que ha parlat d'un Estat que "blanqueja un dictadura".