Els afiliats i afiliades de JxCat han validat les llistes per a les eleccions del 14 de febrer. A les votacions hi han participat 2.644 persones, un 51,56% del cens i totes les persones proposades han superat el 50% del suport necessari. Les llistes proposades per l'Executiva Nacional situen persones pròximes a la candidata efectiva, Laura Borràs, en llocs de sortida.

El partit ha premiat Anna Erra (número 8), Aurora Madaula al 10 i Francesc Dalmases al 15. En canvi, ha caigut de les llistes la coordinadora de Junts a Barcelona, Pilar Calvo, tot i haver estat la novena dirigent amb més suports de les bases. I el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que no es va presentar a les primàries, està en el número 17.

Tampoc apareix a les llistes confeccionades per l'Executiva Nacional i avalades pels afiliats l'exassessor del conseller Ramon Tremosa durant la seva etapa com a eurodiputat, Aleix Sarri, tot i la seva 11a posició entre els més votats de les primàries. En canvi, s'ha situat en 14 posició per Barcelona Judit Toronjo, líder de la JNC. I el conseller Damià Calvet, que es va enfrontar a Laura Borràs en les primàries, serà el número 11, just al darrere de Madaula.

Així doncs Carles Puigdemont serà el número 1 de la llista per Barcelona seguit de Laura Borràs, Joan Canadell, Elsa Artadi, Jaume Alonso-Cuevillas, Meritxell Budó i Jordi Puigneró. El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, i els diputats Mònica Sala i Eusebi Campdepedrós encapçalen la llista per Tarragona. La diputada Gemma Geis és la candidata per Girona acompanyada de Marta Madrenas i Salvador Vergés. I a Lleida, el conseller Ramon Tremosa lidera la candidatura seguit de Cristina Casol i Jordi Fàbrega.


En total hi han participat 2.644 persones (un 51,56 % del cens, que era de 5.128 afiliats). Per circumscripcions, a Barcelona hi han participat 1.659 persones (50,47 % del cens, de 3.287 afiliats); a Tarragona 311 persones (62,45 % dels 498 afiliats del cens); a Girona 367 persones (47,17 % del cens, que era de 778 afiliats); i a la demarcació de Lleida han participat 307 afiliats (54,34 % dels 565 censats).

La militància de demòcrates avala presentar-se amb JXCat

El 88% dels militants de Demòcrates han avalat l'acord per presentar-se amb JxCat a les eleccions previstes per al 14 de febrer. Segons un comunicat del partit, hi han participat 514 persones, només el 20% del cens, d'un total de 2.562 electors. Un 88,14% han votat a favor de l'acord, el 9,33% en contra i un 2,53% en blanc.

Demòcrates assegura que l'objectiu és obtenir una majoria parlamentària que "activi la declaració d'independència del 2017 perquè Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república". En les últimes eleccions, el partit d'Antoni Castellà i Titón Lailla es va presentar amb ERC, però van trencar relacions després que voluntaris de Demòcrates participessin en una reunió amb membres d'ultradreta xenòfobs.

L’acord amb JxCat preveu la participació de 9 persones de Demòcrates a les llistes electorals: Assumpció Lailla, Toni Castellà, Albert Donaire, Mercè Jou, Roger San Millán i Eduardo Reyes per la demarcació de Barcelona (en els números 16, 25, 39, 44, 47, 80); Jordi V. Pou per la demarcació de Lleida (en el número 11); Núria Buira per la demarcació del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (en el número 12) i Mercè Garcia per la demarcació de Girona (suplent primera).

Fotografia principal: La candidata de JxCat pel 14-F, Laura Borràs, amb el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, a una roda de premsa conjunta / ACN