Els “cops a l’esquena” del president espanyol Pedro Sánchez no han de “despistar” ni “distreure”. Aquesta ha estat l’advertència que ha fet el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, aquest dimarts des del Parlament. En aquest sentit, ha recordat que, en 48 hores, el dirigent socialista ha passat de “flirtejar” amb una nova aplicació de l’article 155 a defensar un referèndum d’autogovern. “Els cops a l’esquena de Sánchez no ens han de despistar”, ha insistit.

En aquest context, Eduard Pujol ha volgut recordar que continua havent-hi presos polítics i exiliats, i que les llibertats “continuen amenaçades encara que el PSOE visqui en campanya permanent”. També ha subratllat l’”actitud” de grups parlamentaris de Ciutadans, a qui ha acusat de viure en una “incitació a l’odi permanent”. Enfront de tot això, en l’inici del curs polítics, ha demanat “no abaixar la guàrdia”.

El grup de JxCat viatjarà de dimecres a divendres a Waterloo, on es reunirà amb el president a l’exili, Carles Puigdemont. “Hem de cohesionar estratègies, tenim tres dies de treball intens”, ha assegurat. Ha negat que la substitució dels vots suspesos estigui en l’ordre del dia. S’ha mostrat confiat que “hi haurà acord” amb ERC, perquè així li han expressat els mateixos presos.

Finalment, el portaveu de JxCat ha volgut fer una crida a la participació a la manifestació de la Diada, perquè el govern espanyol “prengui nota” sobre la situació. “El poble de Catalunya demana tornar a la normalitat, que no passa per tenir presos i exiliats i tenir la llibertat i la democràcia amenaçades”, ha afirmat.

També s’ha referit a la negativa de Ciutadans, el PSC i el PP a participar a l’acte institucional de la Diada. Ha aplaudit la iniciativa del Govern i el Parlament. “Si algú es pensa que un país amb presos polítics i exiliats passarà la seva Diada Nacional xiulant, s’equivoca”.