La comissió d'investigació de la Casa Reial tombada pel Congrés de Diputats arriba al Parlament per iniciativa de JxCat. El portaveu adjunt, Eduard Pujol, i el vicepresident de la cambra, Josep Costa, han anunciat aquest dilluns que en demanaran la creació immediatament. A diferència de la cambra espanyola, confien sumar la majoria que va reprovar Felip VI per investigar les "activitats irregulars" de la monarquia espanyola.

Segons ha detallat Costa, la comissió tindrà tres línies d’investigació. En primer lloc, les “maniobres per presionar empreses per canviar la seva seu social”, que ha titllat d’”escàndol”. En segon lloc, les “estructures de corrupció que s’han demostrat que existeixen”, fent referència a l’empresonament d’Iñaki Urdangarín. Finalment, els “presumptes comptes irregulars en paradisos fiscals o a nom de terceres persones” del rei emèrit Joan Carles I, així com “resoldre la incògnita de la procedència”.

“Hi ha un rebuig clar a la monarquia borbònica per part de la societat catalana”, ha assenyalat el vicepresident primer del Parlament. “Veient que es pretén castigar aquest Parlament per reprovar el Rei, i que les Corts espanyoles s’han negat a investigar, hem decidit proposar la creació d’aquesta comissió”, ha justificat Costa.

Aquesta iniciativa se suma a una altra conjunta de JxCat i ERC, que tornaran a portar la reprovació de Felip VI al Parlament, en aquest cas per l'actuació en la fuga d'empreses. Es debatrà a la comissió d'Empresa i Coneixement.

L’elecció de Marchena, “un disbarat més”

El portaveu adjunt Eduard Pujol ha lamentat l’elecció de Manuel Marchena per presidir el Consell General del Poder Judicial. Ho ha descrit com “un disbarat més” i com una manera del PSOE i el PP de “premiar el cervell ideològic de la repressió a l’independentisme”. Ha criticat que, un cop més, el PP i el PSOE “vagin de bracet".

En aquest sentit, Pujol ha denunciat que “no hi ha hagut canvis” en els últims mesos amb el canvi de govern espanyol. I ha citat alguns exemples, com el de Marchena, el veto de la comissió del 17-A al Congrés, la condecoració a Enric Millo, l’agressivitat del ministre Josep Borrell o l’elecció de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per al Consell d’Estat.

“No som una colònia”                                

Per altra banda, el portaveu de JxCat s'ha referit a l’anunci de la ministra Carmen Calvo que el 21 de desembre se celebrarà el Consell de Ministres a Barcelona i que la intenció és que també es reuneixin els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra. “Presidència no ha rebut cap comunicació oficial aquest matí”, ha lamentat. Ho ha titllat de “nova decisió unilateral que afecta Catalunya sense parlar amb Catalunya”.

El dirigent del grup parlamentari ha volgut dirigir-se directament a Pedro Sánchez i Carmen Calvo: “No som una colònia. No ens tractin com una colònia”. Ha reivindicat la necessitat d’una “relació bilateral” on es tracti Catalunya com “un subjecte polític real”. Ha afegit que, fins ara, se’ls ha tractat “com si fóssim nens”.

Reforma del reglament

Des de JxCat també han reiterat la necessitat de constituir la comissió de reforma del reglament de la cambra. Especialment, segons Pujol, “després del ple crispat de l’última setmana”. Volen que la reforma també abordi aspectes com els “mecanismes de conducta” dels diputats. “No imaginàvem que algú tindria la pretensió de convertir el Parlament en una taverna a les quatre de la matinada”, ha criticat.

Finalment, Pujol ha replicat Inés Arrimadas, que aquest diumenge en una entrevista a TV3 va defensar enviar a Torra el requeriment previ a l’aplicació del 155. “Ciutadans és una màquina de conflicte”, ha denunciat. També ha demanat a la cap de l’oposició que tregui TV3 del seu “punt de mira”.