La comissió d'investigació sobre el 155 al Parlament ja s'ha constituït i comença a donar els primers passos. Aquest divendres, el grup parlamentari de JxCat ha registrat la seva proposta de pla de treball, que inclou les compareixences de l'actual president del Govern espanyol Pedro Sánchez, l'expresident Mariano Rajoy o el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín. Però també contempla la compareixença del president a l'exili, Carles Puigdemont, així com tres presos polítics actualment a Lledoners.

A banda de Sánchez, Rajoy i Alfonsín, també es demanen explicacions a l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l’exdelegat del govern espanyol Enric Millo o l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido. De l’actual executiu espanyol, JxCat sol·licita la compareixença de la vicepresidenta Carmen Calvo. Altres noms per aquesta banda són Pablo Casado o Albert Rivera. Seran citats per "donar testimoni sobre l'aplicació de l'article 155 de la CE, la seva incidència política, econòmica i social, alhora que la seva participació en la presa de decisions per portar-lo a terme i/o gestió del mateix durant la seva aplicació."

Per altra banda, JxCat també volen que compareguin el president a l’exili Carles Puigdemont, els consellers exiliats Lluís Puig i Clara Ponsatí i els consellers presos Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. En aquests casos per “donar testimoni sobre l'aplicació de l'article 155 de la CE, la seva incidència política, econòmica i social, alhora que l'afectació personal i/o institucional".

Els noms d’ERC

Per la seva part, ERC ha presentat una llista amb més de 50 compareixents, on es repeteixen alguns noms com Rajoy, Santamaría o Millo. També hi afegeixen els exministres María Dolores de Cospedal, Rafael Català. En la mateixa línia que JxCat, també proposen la compareixença d’Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva i Dolors Bassa, empresonats a Lledoners i Puig de les Basses, i de la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa.

A banda, els republicans també demanen, com a experts, la participació del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i els catedràtics Xavier Arbós, Mercè Barceló, Enoch Albertí, Javier Pérez Royo, Joan Queralt (també és exlletrat del Constitucional) i Esther Gimenez Salinas, exvocal del CGPJ.

La CUP, alts càrrecs de la Generalitat

La CUP ha proposat un total de 26 noms, entre els quals destaquen alts càrrecs de la Generalitat. Entre aquests hi ha els secretaris generals Albert Castellanos (Economia i Hisenda), Meritxell Masó (Presidència), Mercè Salvat (Exteriors), Brauli Duart (Interior), Núria Cuenca (Ensenyament), Laura Pelay (Salut); Patrícia Gomà (Justícia), Marta Felip (Empresa i Coneixement), Xavier Gatius (Polítiques Digitals i Administració Pública), Ferran Falcó (Territori), Dolors Portús (Cultura), Josep Ginesta (Treball) i David Mascort (Agricultura).

Els anticapitalistes també han proposat que compareguin els exdiputats cupaires Mireia Boya, Benet Salellas i Mireia Vehí, els dos últims autors dels informes El minotaure i Antígona emmordassada, sobre la repressió de l’Estat.

Les peticions dels comuns

Els comuns també han registrat la seva sol·licitud de compareixences aquest divendres. D’entre les 32 persones que han demanat citar, destaquen la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, l’exministra María Dolores de Cospedal o el lehendakari Íñigo Urkullu. Com JxCat, també han demanat la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, l’expresident espanyol Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría i l’exdelegat del govern espanyol Enric Millo.

Catalunya en Comú també ha reclamat les compareixences del president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.