La factura, literal, que l'independentisme està havent de pagar per avançat a la justícia espanyola no deixa de créixer. Des de les multes pel 9-N del TSJC i el Tribunal de Comptes a les fiances per esquivar la presó, les costes dels advocats o els desplaçaments de familiars per visitar els presos. Fins ara, la major part d'aquestes despeses s'han pogut costejar gràcies a les aportacions de la ciutadania a la caixa de solidaritat. Des d'aquest dimarts es necessiten gairebé sis milions més. Són els que reclama el jutjat d'instrucció número 13 als 30 processats per l'1-O. 

Per això, des de Junts per Catalunya tornen a fer una "crida a la solidaritat" per pagar a "les despeses derivades d’aquest nou front judicial", ha demanat la candidata Laura Borràs. La fiança per als alts càrrecs i empresaris encausats puja a 5,8 milions. Actualment, la caixa de solidaritat la gestionen i custodien els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert. 

Al costat de l'exconsellera, Jaume Alonso Cuevillas, que encapçala la llista de JxCat per Girona, ha denunciat que "és incomprensible que s'iniciï la causa per una suposada revelació de secrets de Santiago Vidal i Carles Viver Pi-Sunyer i que ells ara ja no siguin a la causa. Eren l'excusa". L'advocat ha deixat clar que no s'estan seguint "els paràmetres de dret penal" i que en realitat es tracta d'un "procés polític vestit de procés judicial". 

Borràs ha recordat que a tot això avui s'afegeix la notícia que un fiscal és sospitós d'haver posat balises al cotxe del president Puigdemont. "Alguna cosa fa olor de podrit", ha sentenciat.