Les eleccions del 10-N van deixar el Congrés dels Diputats més fragmentat de la història de la democràcia espanyola. Sense anar més lluny, el Grup Mixt l’integraven, fins ara, 21 diputats d'onze partits diferents. Davant d'aquest fet, els seus membres s'han posat d'acord per descompressionar. Per una banda, una petició de grup propi de JxCat, el BNG, Més País i Compromís. L'han batejat com a Grup Múltiple. Per l'altra, una altra de cinc diputats regionalistes que s'han aliat per fer el grup Espanya Plural. D'aquesta manera, al Grup Mixt s'hi quedarien la CUP, Fòrum Astúries i el diputat de Nova Canàries. Les propostes de grups encara han de rebre l'aval de la Mesa del Congrés, que es reunirà aquest divendres al matí. Les peticions s'han conegut a hores de finalitzar el registre de grups parlamentaris.

D'aquesta manera, el Grup Mixt estaria integrat per quatre diputats: dos de la CUP, un de Fòrum Astúries i un de Nova Canàries. El grup de JxCat (8), Més País (1), Compromís (1) i el BNG (1) per dotze diputats. Finalment, el grup regionalista estaria integrat per cinc diputats de quatre partits: dos de Navarra Suma, un del Partit Regionalista de Cantàbria, un de Coalició Canària (Nova Canàries no en formaria part) i un de Terol Existeix.

Pel que fa a la petició del Grup Múltiple, s’han aferrat a l’apartat del reglament on demana un 5% de vot a nivell estatal per a poder formar grup propi. Entre JxCat, Més País, Compromís i el BNG sumen 5,09% dels vots. Els portaveus inicials serien Laura Borràs i Íñigo Errejón, tot i que el càrrec seria rotatori. Recorden que la seva constitució és només "operativa", no "ideològica", i que els partits actuaran amb independència.

Per la seva part, els regionalistes s’han aferrat a la part de la norma que demana haver obtingut almenys el 15% dels vots en totes les circumscripcions on es presenten. Navarra Suma, el PRC, Terol Existeix i Coalició Canària el tenen. Per això n’ha quedat fora el diputat Pedro Quevedo, de Nova Canàries, que es va quedar lluny d’aquest llindar. La intenció, però, és que s'acabi adscrivint al grup regionalista.

Tot això ha de ser validat per la Mesa del Congrés, que té convocada una reunió per aquest divendres a les deu del matí.

Per què dividir?

La raó d'aquests moviments, que han portat a negociacions d'última hora, era evitar un Grup Mixt amb 21 diputats d'onze partits. Si formessin tots part del mateix grup, s'haurien de repartir el mateix temps, recursos econòmics, materials i fins i tot humans entre molts més parlamentaris.