A Junts per Catalunya ho tenen clar: si és pels seus vots, Meritxell Batet no tornarà a ser presidenta del Congrés dels Diputats. Segons avancen fonts del partit a ElNacional.cat, no la votaran en la sessió constitutiva d’aquest dimarts al matí. Ho justifiquen en el seu paper en la suspensió dels presos polítics. Una altra cosa és la resta de votacions de la Mesa. En les altres dues votacions sí que estan disposats a participar-hi si és per a parar els peus a l’extrema dreta de Vox, a qui el PP manté la porta oberta a prestar-los vots.

“Batet segur que no la votem. Es va posar la toga de Marchena i va suspendre els presos, i resulta que a la sentència va caure rebel·lió”, justifiquen fonts del grup de Junts per Catalunya. No obstant això, deixen clar que estan “per fer cordó sanitari a Vox”. Això vol dir que “si la resta de grups es posen d'acord per fer cordó, hi entrarem”.

La primera gran batalla de tota legislatura és la conformació de les Meses del Congrés i el Senat, on les esquerres continuaran tenint majoria absoluta. El que està clar és que Meritxell Batet repetirà com a presidenta del Congrés i que Pilar Llop substituirà Manuel Cruz al Senat. També que els dos partits --PSOE i UP-- mantindran les mateixes persones a la cambra baixa. La banda progressista la completaran: Alfonso Rodríguez Gómez de Celis i Sofía Hernanz (PSOE) i Gloria Elizo i Gerardo Pisarello (Unidas Podemos).

La incògnita és una altra: l’extrema dreta de Vox aconseguirà tenir representació al màxim òrgan de la cambra? Això està en mans del PP de Pablo Casado, que ha decidit no fer un cordó sanitari als ultres. “La nostra posició és que aquells partits que pugui tenir representació a la Mesa del Congrés o del Senat d'acord a la tradició de les dues cambres, si depenen dels nostres vots tindran el nostre suport”, deia Casado aquest dilluns. Per primer cop en democràcia l’extrema dreta pot accedir a una alta institució com la Mesa del Congrés.