JxCat considera que el balanç de la constitució dels Ajuntaments d'aquest dissabte obliga l'independentisme a fer autocrítica. "És el moment de reflexionar si l'estratègia de no unitat i d'eixamplar la base amb els comuns ha donat el resultat que calia. Hem vist que no", ha advertit el portaveu de JxCat, Albert Batet, després de subratllar al resultat final al consistori barceloní on Ada Colau ha desbancat l'independentisme, amb el suport del PSC i Manel Valls, tot i la victòria d'ERC.

El diputat ha advertit que davant del que ha descrit com a "objectius estratègics no acomplerts" cal qüestionar-se si l'estratègia ha estat la correcta. "Evidentment, la no unitat no ens ha portat a alcaldies on hauríem de ser i ens ha fet fora de llocs on érem", ha retret.

JxCat celebrarà demà una reunió a Brussel·les amb Carles Puigdemont a la qual hi assistiran membres del Govern i del grup parlamentari, a més d'alcaldes i alguns dels fins ara responsables de consistoris que s'han vist desallotjats malgrat haver guanyat els comicis, com la candidata de Sant Cugat, Carmela Fortuny, que es va veure apartada per ERC arran d'un pacte amb PSC i CUP.

Precisament, Batet ha contrastat aquesta situació amb el fet que el seu grup ha recolzat ERC en consistoris com Tarragona, Lleida, Vilanova, Cambrils o Salt i ha reclamat el respecte a la força més votada. "Al màxim de llocs on hem pogut ser decisius perquè hi hagués un alcalde independentista ho hem fet . Ho hem acomplert de manera exemplar", ha assegurat tot i admetre que hi ha consistoris que tenen la seva "pròpia dinàmica".

En relació a les protestes que es van produir durant la constitució dels Ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat o Santa Coloma de Farners, Batet ha destacat que la política municipal és "molt passional". Ha admès que hi ha aspectes que no es poden admetre, que l'esperit democràtic ha de ser sempre present, però també ha retret que "a llocs on es produeixen pactes antinatura per fer fora les forces amb més vots, són situacions que acostumen a succeir".

En relació als entrebancs perquè Carles Puigdemont pugui prendre possessió de l'acta de diputat, Batet ha ironitzat que "tot va sobre el previst" dins l'objectiu que el president a l'exili pugui assumir l'acta d'eurodiputat.