El secretari de la Mesa de la CUP, Pau Juvillà, ha presentat aquest dimecres la seva nova novel·la negra, Assassinat al Consell Polític (Pagès Editors). Tot i que és fictícia, la història s'inspira en la política catalana actual i explica com el debat intern de la CUP sobre si ha d'entrar al Govern queda interromput per l'assassinat de la fictícia alcaldessa de Solsona. Juvillà ja és autor d'una novel·la del mateix gènere, Primàries de sang (Pagès Editors).

En un acte a la Llibreria de la Imatge de Barcelona, Juvillà ha presentat aquesta novel·la acompanyat de la portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, i la número tres de la CUP, Eulàlia Reguant. Tots tres diputats han parlat sobre el llibre i quines coincidències i diferència hi ha amb la realitat.

Diferències i coincidències amb la realitat

Una de les diferències que els tres dirigents han emfatitzat és el tripartit que en la història ERC, la CUP i els comuns es predisposen a fer. "No estem en aquest escenari ara", ha constat Vilalta tot afegint que té un amic que diu que "el tripartit bo seria" aquest, és a dir, amb ERC, la CUP i els comuns, i no el que els republicans i comuns van fer fa uns anys amb el PSC, partit que, per cert, a la novel·la també ha guanyat les eleccions i vol impedir aquesta acord que els descarta. "En la realitat estem articulant uns acords que no havien estat possibles en els últims anys, almenys amb la CUP. Però els comuns no es mouen", ha lamentat.

Més clara encara s'ha mostrat Reguant, qui ha reconegut que li agradaria que el tripartit entre aquestes tres formacions no fos ficció. "Estem en un escenari de trencament amb el Règim del 78 i hi ha qui sembla que l'ha abandonat. Això fa impossible aquest tripartit", ha apuntat.

"No volem ser un Saura 2"

Una de les coincidències entre la novel·la i la realitat és la possible entrada dels anticapitalistes a l'Executiu català. "Sense política econòmica no té sentit ser al Govern", ha reconegut Reguant, qui ha afegit que "no volem ser un Saura 2", en referència al conseller d'Interior d'ICV, Joan Saura. "La seguretat va molt més enllà de l'ordre públic o policial. És un error només gestionar la seguretat quan no pots incidir en la resta d'elements que hi afecten", ha aclarit.

Sobre la novel·la, Juvillà ha presentat l'argument aclarint en tot moment que es tracta d'una ficció però sense evitar ironitzar sobre les coincidències amb la realitat. Juvillà ha reivindicat que la història passi en dos municipis com Lleida i Solsona i ha reconegut que el llibre no és neutre, sinó de part. 

 

Imatge principal: El diputat de la CUP Pau Juvillà publica la novel·la negra Assassinat al Consell Polític (Pagès Editors) / Sergi Alcàzar