La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha rebutjat progressar al tercer grau o règim obert al que va ser president de Bankia Rodrigo Rato, condemnat pel cas de les targetes "black", han informat aquest dimarts a Efe fonts penitenciàries.

La Junta de Tractament de la presó madrilenya de Soto del Real, on roman reclòs, va proposar fa uns dies el tercer grau per a Rato, encara que la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries era qui havia de prendre finalment la decisió, per a la qual tenia un termini de dos mesos.

Les fonts han precisat que la proposta de la Junta va tenir una votació molt ajustada, gairebé d'empat entre els qui donaven suport al tercer grau per a Rato i els que proposaven de mantenir-lo en segon grau, el règim habitual dels presos.

En la decisió dels serveis centrals ha pesat més la posició dels que van votar en contra, que van argumentar el seu vot en el temps de la condemna complert per Rato i els processos judicials que encara té pendents el que fos vicepresident segon del Govern amb el PP.

Rato és l'únic condemnat pel cas de les targetes opaques que encara roman en segon grau, ja que la resta es troba en règim obert, tal com han recordat les mateixes fonts.

L'expresident de Bankia, que ja ha gaudit de dos permisos de sortida, porta a la presó des del 25 d'octubre de 2018 per complir una condemna de quatre anys i mig de presó per l'escàndol de les "black".

D'aquí a sis mesos, com és preceptiu, Institucions Penitenciàries revisarà la seva classificació.