La crisi a les presons catalanes no sembla que tingui, ara per ara, una solució a la vista. Els sindicats i els representants dels treballadors han trencat qualsevol mena d'interlocució oficial amb la consellera Gemma Ubasart, la titular de Justícia, i el seu equip, i mantenen un torcebraç amb el departament després de l'assassinat, la setmana passada, d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric a Tarragona. Tot i que Justícia fa valdre els canvis i l'ampliació de personal, no han acceptat les demandes nuclears dels sindicats i treballadors i no s'ha destituït cap dels alts càrrecs del servei penitenciari català.

Els treballadors mantenen viva la revolta i avui han intentat fer talls per bloquejar les presons, un extrem que els Mossos d'Esquadra, desplegant equips d'ordre públic, ho han pogut evitar, creant corredors que han permès, a primera hora del matí, fer els canvis de torn, si bé, alguns treballadors, no han arribat a entrar als centres i això ha obligat les direccions de les presons a suspendre activitats, com visites judicials. Durant el dia alguns traslladats o serveis ordinaris que estaven previstos no s'han pogut fer les protestes i els talls s'han anat repetint en diversos punts del país, davant de les presons catalanes. 

Més recursos per tenir força durant tot el dia

Per evitar que aquests talls es repeteixin demà, avui al Palau de la Generalitat, la vicepresidenta Vilagrà ha reunit al conseller d'Interior i a la consellera de Justícia, Joan Ignasi Elena i Gemma Ubasart, respectivament, per coordinar accions. Els Mossos d'Esquadra, segons ha pogut saber ElNacional.cat, reforçaran aquest dimarts la presència a les portes de les presons per evitar el bloqueig. És un, el de més repercussió, dels acords presos aquesta tarda a Palau i que la portaveu del Govern explicarà en roda de premsa.

82f142fb 473f 4f1a 80f9 94e9c6d99a47
La vicepresidenta amb els consellers Elena i Ubasart, aquesta tarda a Palau / ACN

Si bé avui s'han pogut garantir els canvis de torn, la policia catalana dimarts desplegarà més força per mantenir durant tota la jornada els serveis i el funcionament general de les presons. És una mesura de força que Justícia ha demanat davant de la criticitat que està agafant la crisi de presons després d'un assassinat a Tarragona, que ha fet saltar pels aires la dèbil pau que hi havia entre l'administració i els funcionaris de presons per la seguretat dels treballadors.

A l'espera d'un dimarts de protestes

Els sindicats i els treballadors de les presons decidiran en diverses assemblees si aquest dimarts repeteixen els talls i tornen a provar de bloquejar els accessos a les presons. Els Mossos d'Esquadra no només garantiran els canvis de torn, també desplegaran molts més recursos per evitar protestes davant de les presons. Caldrà veure com aquest augment de la força pública desplegada s'interpreta per part dels funcionaris revoltats. La consellera Ubasart, avui en roda de premsa, també ha aprofitat per avisar que la vaga és il·legal i no està convocada. Des del departament, com també han fet des d'organitzacions de seguiment de presos han lamentat que el dret a protesta dels treballadors de la presó xoqui amb el dret a defensa i drets humans dels interns. S'han suspès, des de dijous, gairebé 150 trasllats judicials i aquest dilluns gairebé 4.000 interns han quedat confinats a les seves cel·les per la falta de personal a l'interior de les presons.