La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha afirmat que la situació de les presons catalanes és “pitjor que a la pandèmia”, ja que aquest dilluns s’han tornat a bloquejar els principals centres, i tampoc no han anat a treballar funcionaris, per exigir més seguretat després de l’assassinat de la cuinera de la presó de Tarragona. “És una situació molt greu, tant per a treballadors com per a interns i s’estan vulnerant drets fonamentals”, ha manifestat la consellera, acompanyada del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. Ha detallat que hi ha interns que no han pogut anar a judicis, ni advocats assistir als seus clients. “No hi ha cap vaga convocada”, ha contestat la consellera en ser preguntada per aquesta situació, on no es compleixen ni serveis mínims. A les presons catalanes hi treballen 5.600 professionals, i ara el Departament de Justícia analitza centre per centre cada situació. “Insistim amb la mà estesa al diàleg”, han reiterat Ubasart i Calderó, als responsables sindicals.

De bon matí, funcionaris de presons han intentat tornar a bloquejar els accessos a les presons de Quatre Camins, i als dos centres de Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, tal com van fer divendres, per exigir més seguretat als centres. Els Mossos d’Esquadra, amb equips de l’ARRO, han evitat un nou bloqueig i es permet la protesta, però amb l'obertura d'un dels carrils per tal que treballadors i personal accedeixin al centre.

Centres afectats

Diumenge els centres van funcionar amb  "certa normalitat", però aquest dilluns, malgrat el dispositiu policial, no hi ha personal a la majoria de presons i un total de 4.077 interns i internes no poden sortir de les cel·les, menys a Quatre Camins, al centre de Joves i a Brians 2 (amb més reclusos, 1.429), tot i que no hi ha activitats, segons el Departament de Justícia.

Els centres afectats, amb els interns a les cel·les, són Brians 1, amb 1.034 reclusos;  Mas d'Enric, amb 793 interns; Puig de les Basses, amb 717; Ponent, amb 625; Wad-Ras, amb 106, i Lledoners, amb 802.

Plantada dels sindicats

A banda, els representants sindicals dels centres penitenciaris han tornat a plantar els responsables Justícia, amb nous interlocutors, tal com exigien, en una reunió aquest dilluns al matí a la seu del Departament. Els sindicats mantenen la seva exigència que dimiteixin la consellera i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. El Departament els ha citat aquest migdia a les 14 h, i els representants dels treballadors  han tornat a rebutjar-la. El Departament de Justícia ha enviat una carta a tots els treballadors, en la qual apel·la a la responsabilitat i a defensar el model penitenciari català, segons ha reiterat Calderó.

 

Defensa de Calderó

La consellera ha tornat a defensar el paper de Calderó i que no acceptarà el cessament de cap director de centres, tal com li exigeixen els sindicats, en concret el de Quatre Camins. "Calderó ha estat voluntari a les presons catalanes des del 1984, i en l'equip ha construït el model penitenciari català. Necessitem tot l'equip", ha declarat Ubasart.

Amand Calderó ha estat  el màxim responsable de les presons catalanes amb els consellers Carles Mundó, amb qui va gestionar el tancament de la Model, i Ester Capella, amb qui van habilitar mesures perquè els reclusos no estiguessin aïllats de la família amb la pandèmia.

A punt 407 nous professionals

Ubasart també ha recordat que han arribat a acords amb els sindicats durant aquest any i escaig que fa que encapçala el Departament de Justícia, com ara el pla de jubilacions, força reclamat. A banda, s'han incorporat un total de 111 professionals, especialment per atendre els problemes de salut mental detectats als centres, i també unitats de seguretat. A més, hi ha disponibles 407 professionals, la majoria de vigilància, que es poden incorporar immediatament als centres i Justícia sosté que vol pactar amb els sindicats, "com sempre", on són més necessaris.

Reclam de l’Advocacia Catalana

Davant el tercer dia de bloqueig a les presons, l’Advocacia Catalana ha fet un comunicat, aquest dilluns, en el qual demana al Govern que “prengui totes les mesures necessàries per resoldre aquest conflicte de forma urgent”. Hi afegeix que “el legítim dret de protesta en cap cas ha d’impedir l’exercici del dret a la defensa per part dels professionals de l’advocacia", fet que ara succeeix, segons diuen, en el trasllat de reclusos i la visita dels lletrats, fins i tot el contacte telemàtic. L'advocacia recorda que les actuals protestes “no estan emparades en una convocatòria formal d’una vaga” i, per tant, no es compleixen serveis mínims.

Alhora, els 14 col·legis que formen el Consell de l'Advocacia Catalana expressen:  “La condemna rotunda dels fets que van provocar la mort violenta de Núria L., cap de cuina del Centre Penitenciari de Mas d’Enric, i el trasllat de la nostra solidaritat a la família i companys de la víctima”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!